1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Gładki dżem jabłkowo-wiśniowy

Gładki dżem jabłkowo-wiśniowy

Dżem jabłkowo-wiśniowy w słoiczku położony na drewnianej paterze
Dżem jabłkowo-wiśniowy w słoiczku położony na drewnianej paterze
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Gładki dżem jabłkowo-wiśniowy to moja dzisiejsza propozycja, którą zainspirowała mnie moja bratowa, opowiadając mi ostatnio o pysznej konfiturze z jabłek i czereśni. Niestety, o tej porze roku czereśnie są już niedostępne, dlatego postanowiłam spróbować połączenia jabłek z wiśniami. Naprawdę było warto. Smak polskich owoców pozytywnie mnie zaskoczył. 😊 Mało tego, okazało się, że nie tylko mnie, ale i mojego synka, który w kilka dni słoiczek zjadł jako dodatek do twarożku. Zachęcam do wypróbowania 🍎🍒


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie dżemu jabłkowo-wiśniowego:

  • Krok 1

    Umyte, wypestkowane i obrane owoce umieść w kielichu blendera.

    Obrane jabłka i wypestkowane wiśnie umieszczone w kielichu blendera
  • Krok 2

    Zblenduj na gładki mus.

    Jabłka i wiśnie zblendowane na gładki mus
  • Krok 3

    Przelej do garnka i wymieszaj z cukrem żelującym. Ustaw na palnik i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Od momentu zagotowania gotuj jeszcze minutę. Przelej do czystych słoiczków i pozostaw jeszcze na 10 minut do góry dnem.

    Mus jabłkowo-wiśniowy przelany do garnka z cukrem żelującym 3:1
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/przetwory/gladki-dzem-jablkowo-wisniowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej