1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Ekstrakt waniliowy

Ekstrakt waniliowy

ekstrakt waniliowy w butelce z korkiem na białej tacy na stole - wszystkiego słodkiego
ekstrakt waniliowy w butelce z korkiem na białej tacy na stole - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Ekstrakt waniliowy to wyjątkowy dodatek do wypieków i deserów. Waniliowe ciasteczka, sernik, a może torcik z kremem waniliowym? 🍰 Cokolwiek wybierzesz, domowy ekstrakt będzie idealnym dodatkiem. Rozsmakuj się w szlachetnym aromacie prawdziwej laski wanilii. Polecam!

A kiedy domowy ekstrakt waniliowy będzie już gotowy do użycia, koniecznie zajrzyj na nasze przepisy z wykorzystaniem tej wyjątkowej przyprawy! Ciasta i desery z wanilią


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie domowego ekstraktu waniliowego:

  • Krok 1

    Laski wanilii rozetnij wzdłuż, lekko rozchyl i włóż do buteleczki. Zalej wódką, aby całkowicie przykryła wanilię, zamknij i odstaw w ciemne, chłodne miejsce (np. do szafki).* Co jakiś czas pamiętaj, aby nieco wstrząsnąć buteleczką.

  • Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker

    Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów, ale także dań z mięsa. Zamknięta w szklanej fiolce w 100% zachowuje swój niepowtarzalny aromat!

    Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker

Porada:

Najlepszy aromat uzyskasz po około 2 miesiącach. Jednak już po miesiącu alkohol powinien dość dobrze naciągnąć aromatem wanilii.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/przetwory/jak-zrobic-ekstrakt-waniliowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej