Konfitura z czerwonych pomarańczy
Czerwone pomarańcze są naprawdę soczyste i słodkie.🍊 Ich smak warto zachować na dłużej. Konfiturę już następnego dnia wykorzystałam do mojego wypieku. Już dawno tak pozytywnie nie zaskoczyło mnie połączenie smaków i to, jak idealnie się ze sobą skomponowały (a piekę na co dzień i rzadko mnie coś zaskakuje 😉). Dlatego już dziś szczerze zachęcam Cię do wypróbowania konfitury z czerwonych pomarańczy na migdałowo-czekoladowym mazurku wielkanocnym 🐇 oraz w innych wypiekach.
Lubisz robić przetwory? Zobacz nasze poradniki:
🍊 Jak pasteryzować słoiki? 3 sposoby na pasteryzację przetworów
🍊 Pasteryzacja słoików w piekarniku - jak to zrobić dobrze? Wskazówki
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie konfitury z czerwonych pomarańczy:
-
Krok 1
Pomarańcze starannie obierz nożykiem, pozbywając się wszystkich skórek. Jest to dość pracochłonne, ale naprawdę warto.
-
Krok 2
Sam miąższ pokrój na kawałki i usuń z niego pestki. Odważ, by łącznie z sokiem miał kilogram.
-
Krok 3
Owoce przełóż do garnka, wymieszaj z Żelfixem i zagotuj. Następnie dodaj cukier i ponownie gotuj przez około 3 minuty od momentu zagotowania.
-
Żelfix 2:1 Dr. Oetker
Dzięki Żelfixowi 2:1 od Dr. Oetkera możesz przygotować swoje ulubione konfitury dodając mniej cukru! Naturalna pektyna owocowa to gwarancja odpowiedniej konsystencji przetworów. Zapobiega też powstawaniu pleśni.
-
Krok 4
Po 3 minutach konfiturę z pomarańczy przelej do słoiczków, zakręć szczelnie i odstaw na kwadrans do góry dnem. I gotowe! :-)
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/przetwory/konfitura-z-czerwonych-pomaranczy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze