Wiśnie w żelu
Wiśnie w żelu (frużelina wiśniowa) są doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. Idealnie sprawdzą się do lodów, gofrów, tortów
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie wiśni w żelu (frużeliny wiśniowej):
-
Krok 1
Wiśnie dokładnie opłucz, wydryluj i umieść w rondelku. Dodaj sok z cytryny, cukier i wodę. Rondel postaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj, aż wiśnie puszczą sok, ale jeszcze się nie rozpadną.
-
Krok 2
Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie zimnej wody. Dodaj do wiśni i doprowadź wszystko do zagotowania. W międzyczasie rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody i wymieszaj. Zdejmij wiśnie z palnika, gdy tylko się zagotują. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
-
Etykiety ozdobne na słoiki
Urocze etykiety na słoiki, które ozdobią Twoje przetwory! Teraz każdy słoiczek z domową konfiturą będzie wyraźnie opisany. 24 naklejki w 6 różnych motywach - Twoja spiżarnia tej zimy będzie prezentować się naprawdę wyjątkowo!
-
Krok 3
Owoce w żelu należy przechowywać w lodówce. Jeśli okaże się, że zbyt mocno w niej stężały, wówczas można ustawić je w miseczce nad gorącą parą wodną i przemieszać do przywrócenia konsystencji żelu. Trwa to krótko, a owoce nie zdążą nabrać zbyt wysokiej temperatury i można je od razu podawać.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/przetwory/wisnie-w-zelu |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze