1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Dżem brzoskwiniowy

Dżem brzoskwiniowy

dżem brzoskwiniowy z kawałkami brzoskwiń w słoiczku z łyżeczką - wszystkiego słodkiego
dżem brzoskwiniowy z kawałkami brzoskwiń w słoiczku z łyżeczką - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Dżem brzoskwiniowy to idealny dodatek do naleśników czy omletów. W sezonie przygotowuję kilkanaście słoiczków dżemu na czas jesienno-zimowy. :) 

Lubisz robić przetwory? Sprawdź nasze poradniki:

🍑 Jak pasteryzować słoiki? 3 sposoby na pasteryzację przetworów

🍑 Pasteryzacja słoików w piekarniku - jak to zrobić dobrze? Wskazówki

🍑 Żelfix - czym jest i jak go używać?


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie dżemu brzoskwiniowego:

  • Krok 1

    Słoiczki do dżemu dokładnie umyj, wyparz wrzątkiem i wytrzyj do sucha.

  • Krok 2

    Brzoskwinie umyj, obierz ze skórki i wypestkuj. Pokrój na 0,5 cm kawałki.

  • Krok 3

    Owoce przełóż do garnka i wymieszaj dokładnie z Żelfixem. Ciągle mieszając, zagotuj. Po zagotowaniu dodaj cukier i od momentu ponownego zagotowania gotuj jeszcze około 2-3 minuty.

  • Żelfix 3:1 Dr. Oetker

    Dzięki Żelfixowi 3:1 od Dr. Oetkera możesz przygotować swoje ulubione konfitury dodając znacznie mniej cukru! Naturalna pektyna owocowa to gwarancja odpowiedniej konsystencji przetworów.

    Żelfix 3:1 Dr. Oetker
  • Krok 4

    Gorący dżem od razu przełóż do przygotowanych słoiczków, szczelnie zamknij i na około 15 minut odłóż do góry dnem (to tzw. sucha pasteryzacja).

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/przetwory/dzem-brzoskwiniowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej