Dżem brzoskwiniowy
Dżem brzoskwiniowy to idealny dodatek do naleśników czy omletów. W sezonie przygotowuję kilkanaście słoiczków dżemu na czas jesienno-zimowy. :)
Lubisz robić przetwory? Sprawdź nasze poradniki:
🍑 Jak pasteryzować słoiki? 3 sposoby na pasteryzację przetworów
🍑 Pasteryzacja słoików w piekarniku - jak to zrobić dobrze? Wskazówki
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie dżemu brzoskwiniowego:
-
Krok 1
Słoiczki do dżemu dokładnie umyj, wyparz wrzątkiem i wytrzyj do sucha.
-
Krok 2
Brzoskwinie umyj, obierz ze skórki i wypestkuj. Pokrój na 0,5 cm kawałki.
-
Krok 3
Owoce przełóż do garnka i wymieszaj dokładnie z Żelfixem. Ciągle mieszając, zagotuj. Po zagotowaniu dodaj cukier i od momentu ponownego zagotowania gotuj jeszcze około 2-3 minuty.
-
Żelfix 3:1 Dr. Oetker
Dzięki Żelfixowi 3:1 od Dr. Oetkera możesz przygotować swoje ulubione konfitury dodając znacznie mniej cukru! Naturalna pektyna owocowa to gwarancja odpowiedniej konsystencji przetworów.
-
Krok 4
Gorący dżem od razu przełóż do przygotowanych słoiczków, szczelnie zamknij i na około 15 minut odłóż do góry dnem (to tzw. sucha pasteryzacja).
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/przetwory/dzem-brzoskwiniowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze