Tofurnik pieczony a'la krakowski
Azjatyckie tofu ze względu na swój neutralny smak to wdzięczna baza nie tylko dla dań wytrawnych, ale również dla deserów. Wystarczą odpowiednie dodatki i voila- bezlaktozowe ciasto nie tylko dla wegan gotowe. Na Wielkanoc polecam Wam szczególnie klasyczny tofurnik, czyli wegański sernik, którego głównym składnikiem jest właśnie tofu. Jego konsystencja jest delikatna i kremowa, zaś dodatek laski wanilii cudownie podkreśla smak wypieku.
Przepis na tofurnik jest bardzo prosty i dla każdego, kto choć raz go spróbuje, staje się prawdziwym HITEM, nie tylko na Wielkanoc! 😊
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód do tofurnika (sernika wegańskiego):
-
Krok 1
Spód prostokątnej formy o wymiarach 28x18cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj olejem kokosowym lub innym tłuszczem.
-
Może się przydać
Tortownica prostokątna, która posiada dno z tzw. "kołnierzem", Zapobiega on wypłynięciu ciasta z formy i ułatwia jego serwowanie na stole.
-
Krok 2
W robocie kuchennym utrzyj olej kokosowy z cukrem pudrem.
-
Krok 3
Następnie dodaj szczyptę soli, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i 2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 4
Zagniecione ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
-
Krok 5
Schłodzone ciasto rozwałkuj (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i przełóż na spód formy. Ponakłuwaj delikatnie widelcem i wstaw ciasto do zamrażarki (na około 30 minut) lub lodówki do ponownego schłodzenia. Schłodzone ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 minut.
Masa tofurnikowa:
-
Krok 6
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C. Tofu rozkrusz palcami, a następnie odciśnij z wody. Dodaj do tofu sok z cytryny.
-
Krok 7
Następnie dodaj cukier z wanilią, mleczko kokosowe, cukier, budynie i proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksuj na gładką konsytencję.
-
Krok 8
Dodaj skórkę otartą z jednej pomarańczy, napój sojowy i rodzynki. Ponownie zmiksuj do połączenia składników.
-
Krok 9
Masę tofurnikową przełóż na wcześniej podpieczony spód. Wstaw do piekarnika i piecz przez 60 minut.
-
Krok 10
Upieczony tofurnik pozostaw do wystudzenia.
Lukier:
-
Krok 11
Do rondelka przelej sok wyciśnięty z jednej cytryny i dodaj cukier puder. Podgrzewaj do rozpuszczenia się cukru pudru.
-
Krok 12
Przelej lukier na ciasto i odstaw do zastygnięcia.
*Zamiast oleju kokosowego możesz użyć masła lub margaryny.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/sernik-weganski-tofurnik-ala-krakowski |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze