Sernik z rabarbarem i kruszonk膮
Je艣li w Waszym rankingu smaków lata rabarbar ju偶 w przedbiegach wygrywa z truskawkami, dajcie si臋 skusi膰 na najlepszy sernik z rabarbarem i kruszonk膮馃槏 Cienka warstwa delikatnego kruchego ciasta, masa serowa z dodatkiem pasty z wanilii, karmelizowany rabarbar i ca艂a masa ma艣lanej kruszonki - kto z Was ju偶 si臋 skusi艂?
Za艂o偶臋 si臋, 偶e to ciasto szturmem zdob臋dzie ka偶de letnie przyj臋cie w ogrodzie,a tak偶e idealnie sprawdzi si臋 jako lekki, wakacyjny deser. Delikatnie kwaskowaty rabarbar nadaje sernikowi lekko艣ci i sprawia, 偶e jeszcze ch臋tniej si臋gniesz po kolejny kawa艂ek 馃槈
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Sp贸d z ciasta kruchego:
-
Krok 1
Prostok膮tn膮 form臋 (22 x 33 cm) wy艂ó偶 papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
-
Mo偶e si臋 przyda膰
Prostok膮tna forma do pieczenia z praktyczn膮 pokryw膮 u艂atwiaj膮c膮 przechowywanie, to zestaw kt贸rego nie mo偶e zabrakn膮膰 w 偶adnej kuchni.
-
Krok 2
Z m膮ki, zimnego mas艂a, cukru pudru, 偶ó艂tek i wody zagnie膰 szybko ciasto.
Zawi艅 w foli臋 spo偶ywcz膮 i od艂o偶 do lodówki na oko艂o 30 minut.
-
Krok 3
Sch艂odzone ciasto rozwa艂kuj i wy艂ó偶 w formie.
Nak艂uj widelcem i wstaw do piekarnika na oko艂o 20 minut do zarumienienia.
Po upieczeniu wyjmij i nie wy艂膮czaj piekarnika.
Karmelizowany rabarbar:
-
Krok 4
Rabarbar umyj i pokrój na 2 cm kawa艂ki.
-
Krok 5
Na patelni臋 wysyp cukier i podgrzewaj, a偶 si臋 rozpu艣ci i nabierze bursztynowego koloru. Dodaj 艂y偶k臋 mas艂a i wrzu膰 na rozgrzany karmel kawa艂ki rabarbaru.
Karmelizuj 3-4 minuty, a偶 rabarbar pu艣ci soki, nast臋pnie zdejmij z palnika i odstaw do przestudzenia.
Masa serowa:
-
Krok 6
Wszystkie sk艂adniki na mas臋 serow膮 (poza skrobi膮) zmiksuj na wolnych obrotach na jednolit膮 mas臋.
Na koniec wmiksuj skrobi臋.
Kruszonka:
-
Krok 7
Wszystkie sk艂adniki na kruszonk臋 zagnie膰.
Na upieczony spód wy艂ó偶 mas臋 serow膮, na ni膮 karmelizowany rabarbar a wierzch posyp kruszonk膮.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz oko艂o 55-60 minut. Po upieczeniu wystud藕 w uchylonym piekarniku.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-z-rabarbarem-i-kruszonka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze