1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik z rabarbarem i kruszonk膮

Sernik z rabarbarem i kruszonk膮

sernik z rabarbarem i kruszonk膮 do kawy - Wszystkiego S艂odkiego
sernik z rabarbarem i kruszonk膮 do kawy - Wszystkiego S艂odkiego
Zesp贸艂 Wszystkiego S艂odkiego - zdj臋cie profilowe
Zesp贸艂 Wszystkiego S艂odkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Je艣li w Waszym rankingu smaków lata rabarbar ju偶 w przedbiegach wygrywa z truskawkami, dajcie si臋 skusi膰 na najlepszy sernik z rabarbarem i kruszonk膮馃槏 Cienka warstwa delikatnego kruchego ciasta, masa serowa z dodatkiem pasty z wanilii, karmelizowany rabarbar i ca艂a masa ma艣lanej kruszonki - kto z Was ju偶 si臋 skusi艂?

Za艂o偶臋 si臋, 偶e to ciasto szturmem zdob臋dzie ka偶de letnie przyj臋cie w ogrodzie,a tak偶e idealnie sprawdzi si臋 jako lekki, wakacyjny deser. Delikatnie kwaskowaty rabarbar nadaje sernikowi lekko艣ci i sprawia, 偶e jeszcze ch臋tniej si臋gniesz po kolejny kawa艂ek 馃槈


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Sp贸d z ciasta kruchego:

  • Krok 1

    Prostok膮tn膮 form臋 (22 x 33 cm) wy艂ó偶 papierem do pieczenia.

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

    forma prostok膮tna Wilton
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Prostok膮tna forma do pieczenia z praktyczn膮 pokryw膮 u艂atwiaj膮c膮 przechowywanie, to zestaw kt贸rego nie mo偶e zabrakn膮膰 w 偶adnej kuchni.

    Mo偶e si臋 przyda膰
  • Krok 2

    Z m膮ki, zimnego mas艂a, cukru pudru, 偶ó艂tek i wody zagnie膰 szybko ciasto.

    Zawi艅 w foli臋 spo偶ywcz膮 i od艂o偶 do lodówki na oko艂o 30 minut.

    ciasto kruche na sp贸d do sernika
  • Krok 3

    Sch艂odzone ciasto rozwa艂kuj i wy艂ó偶 w formie.

    Nak艂uj widelcem i wstaw do piekarnika na oko艂o 20 minut do zarumienienia.

    Po upieczeniu wyjmij i nie wy艂膮czaj piekarnika.

    ciasto kruche wy艂o偶one w formie do pieczenia Wilton

Karmelizowany rabarbar:

  • Krok 4

    Rabarbar umyj i pokrój na 2 cm kawa艂ki.

    rabarbar pokrojony na kawa艂ki
  • Krok 5

    Na patelni臋 wysyp cukier i podgrzewaj, a偶 si臋 rozpu艣ci i nabierze bursztynowego koloru. Dodaj 艂y偶k臋 mas艂a i wrzu膰 na rozgrzany karmel kawa艂ki rabarbaru.

    Karmelizuj 3-4 minuty, a偶 rabarbar pu艣ci soki, nast臋pnie zdejmij z palnika i odstaw do przestudzenia.

    rabarbar karmelizowany z cukrem i mas艂em

Masa serowa:

  • Krok 6

    Wszystkie sk艂adniki na mas臋 serow膮 (poza skrobi膮) zmiksuj na wolnych obrotach na jednolit膮 mas臋.

    Na koniec wmiksuj skrobi臋.

    masa serowa na sernik z rabarbarem

Kruszonka:

  • Krok 7

    Wszystkie sk艂adniki na kruszonk臋 zagnie膰.

    Na upieczony spód wy艂ó偶 mas臋 serow膮, na ni膮 karmelizowany rabarbar a wierzch posyp kruszonk膮.

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz oko艂o 55-60 minut. Po upieczeniu wystud藕 w uchylonym piekarniku. 

    kruszonka na serniku z rabarbarem
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-z-rabarbarem-i-kruszonka

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej