1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik z polewą czekoladową

Sernik z polewą czekoladową

sernik z polewą czekoladową bez spodu - Wszystkiego Słodkiego
sernik z polewą czekoladową bez spodu - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Klasyczny, prosty sernik bez spodu, za to z pyszną czekoladową polewą 🍫😋 Jak sprawić, żeby Twój sernik ładnie wyrósł, był delikatny i puszysty? Sekretem są białka ubite na sztywną pianę i delikatnie wmieszane do masy serowej 😉

Sernik z polewą czekoladową sprawdzi się na każdą okazję (a bez okazji smakuje tak samo wybornie - sprawdzone info!). Jeśli chcecie nieco urozmaicić te przepis, możecie sernik udekorować np. świeżymi owocami lub posiekanymi orzechami. Smacznego!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie sernika z polewą czekoladową:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 160˚C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem.

  • Może się przydać

    Szeroki wybór tortownic znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

    Może się przydać
  • Krok 2

    Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem. 

  • Krok 3

    Miksując, dodaj miękkie masło i budyń. 

  • Krok 4

    Do masy dodawaj stopniowo twaróg i całość zmiksuj.

  • Krok 5

    Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj ją porcjami do masy serowej.

  • Krok 6

    Przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 80 minut.Upieczony sernik pozostaw w piekarniku, po około 15 minutach uchyl drzwiczki i pozostaw do wystudzenia.

Polewa czekoladowa:

  • Krok 7

    Kiedy sernik bedzie już wystudzony, przygotuj polewę czekoladową: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem.

    Przestudzoną lekko polewą czekoladową polej sernik i rozprowadź ją równomiernie grzebieniem cukierniczym.

  • Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold

    Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.

    Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold

Sernik pieczony jest w stosunkowo niskiej tamperaturze, dlatego po upieczeniu upewnij się, że środek sernika wciąż nie jest płynny, jeśli tak, tydłuż pieczenie o 10 - 20 minut.

Ten sernik jest wyjątkowo delikatny, dzięki temu, że jest pieczony w 160 stopniach. 

Pamiętaj, że piekarniki pieką różnie.

Twaróg i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. 

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-z-polewa-czekoladowa-bez-spodu

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej