1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik nowojorski z mango

Sernik nowojorski z mango

sernik nowojorski z puree mango-marakuja na szklanej paterze
sernik nowojorski z puree mango-marakuja na szklanej paterze
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Prawdziwa gratka dla wielbicieli delikatnych, kremowych, a wręcz mazistych serników, czyli sernik nowojorski. Sekret tego wyjątkowego ciasta zza oceanu tkwi w pieczeniu z funkcją pary lub z wykorzystaniem kąpieli wodnej 💦Dzięki temu ciasto po upieczeniu jest równe jak blat stołu, a niska temperatura sprawia, że sernik nowojorski pozostałe śnieżnobiały.

Jeśli sernik nowojorski, to koniecznie polewa z kwaśnej śmietany - z dodatkiem cukru pudru i pasty waniliowej z ziarenkami wanilii Bourbon z Madagaskaru. Idealne wykończenie sernika!

Dodatkowo, polewa udekorowana jest egzotycznym puree z mango i marakui 🥭 Idealny, orzeźwiający deser na wiosenne i letnie dni☀️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód z herbatników:

  • Krok 1

    Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C. Herbatniki przełóż do misy malaksera i zmiksuj.

    Dodaj masło i ponownie zmiksuj.

    zmielone herbatniki i masło pokrojone w kostkę w malakserze
  • Krok 2

    Masę przełóż do przygotowanej wcześniej formy. Wyrównaj i dociśnij tak, żeby utworzyć stabilny spód. Piecz przez około 10 minut do zrumienienia. Następnie odstaw do przestudzenia.

    upieczony spód z herbatników w tortownicy

Masa serowa do sernika nowojorskiego:

  • Krok 3

    Wymieszaj razem serek kanapkowy, twaróg sernikowy. cukier oraz śmietankę.

    masa sernikowa w misie miksera, miseczka z cukrem i miseczka ze śmietanką
  • Krok 4

    Następnie wmieszaj cukier z wanilią, budyń, jajka i pastę z wanilią. Dokładnie wymieszaj.

    masa sernikowa w misie miksera, jajka w miseczce, opakowanie cukru z wanilią, budyń śmietankowy i pasta waniliowa
  • Krok 5

    Masę przelej na wystudzony spód i piecz przez 160°C w kąpieli wodnej przez pierwsze 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 120°C  i piecz sernik jeszcze przez 110 minut.

    tortownica z upieczonym spodem z herbatników, misa z masą serową
  • Krok 6

    Upieczony sernik pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia, a następnie przełóż go do lodówki.

    upieczony sernik w tortownicy
  • Dr. Oetker poleca

    Pasta waniliowa z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii od Dr. Oetkera powstaje z najbardziej szlachetnej wanilii Bourbon pochodzącej z królestwa wanilii Madagaskaru.

    Dr. Oetker poleca

Polewa śmietankowa z mango:

  • Krok 7

    Kwaśną śmietanę, cukier puder i pastę z wanilii wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

    kwaśna śmietana w szklanej misce, tubka pasty waniliowe, miseczka z cukrem pudrem
  • Krok 8

    Wyłóż polewę na wystudzony sernik. Puree z marakui wymieszaj z pulpą z mango.

    sernik oblany polewą z kwaśnej śmietany, miseczka z puree z marakui i mango
  • Krok 9

    Za pomocą łyżeczki wyłóż puree w równych odstępach. Następnie przeciągnij wykałaczką lub patyczkiem do szaszlyków stwórz wzór serduszek.

    sernik z polewą, na wierzchu wyłożone kleksy z puree
  • Krok 10

    Pozostaw do schłodzenia przez minumum 2 godziny.

    wierzch sernika z polewą, serduszka z puree z mango i marakui
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-nowojorski-z-mango

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej