Sernik nowojorski z mango
Prawdziwa gratka dla wielbicieli delikatnych, kremowych, a wręcz mazistych serników, czyli sernik nowojorski. Sekret tego wyjątkowego ciasta zza oceanu tkwi w pieczeniu z funkcją pary lub z wykorzystaniem kąpieli wodnej 💦Dzięki temu ciasto po upieczeniu jest równe jak blat stołu, a niska temperatura sprawia, że sernik nowojorski pozostałe śnieżnobiały.
Jeśli sernik nowojorski, to koniecznie polewa z kwaśnej śmietany - z dodatkiem cukru pudru i pasty waniliowej z ziarenkami wanilii Bourbon z Madagaskaru. Idealne wykończenie sernika!
Dodatkowo, polewa udekorowana jest egzotycznym puree z mango i marakui 🥭 Idealny, orzeźwiający deser na wiosenne i letnie dni☀️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód z herbatników:
-
Krok 1
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C. Herbatniki przełóż do misy malaksera i zmiksuj.
Dodaj masło i ponownie zmiksuj.
-
Krok 2
Masę przełóż do przygotowanej wcześniej formy. Wyrównaj i dociśnij tak, żeby utworzyć stabilny spód. Piecz przez około 10 minut do zrumienienia. Następnie odstaw do przestudzenia.
Masa serowa do sernika nowojorskiego:
-
Krok 3
Wymieszaj razem serek kanapkowy, twaróg sernikowy. cukier oraz śmietankę.
-
Krok 4
Następnie wmieszaj cukier z wanilią, budyń, jajka i pastę z wanilią. Dokładnie wymieszaj.
-
Krok 5
Masę przelej na wystudzony spód i piecz przez 160°C w kąpieli wodnej przez pierwsze 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz sernik jeszcze przez 110 minut.
-
Krok 6
Upieczony sernik pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia, a następnie przełóż go do lodówki.
-
Dr. Oetker poleca
Pasta waniliowa z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii od Dr. Oetkera powstaje z najbardziej szlachetnej wanilii Bourbon pochodzącej z królestwa wanilii Madagaskaru.
Polewa śmietankowa z mango:
-
Krok 7
Kwaśną śmietanę, cukier puder i pastę z wanilii wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 8
Wyłóż polewę na wystudzony sernik. Puree z marakui wymieszaj z pulpą z mango.
-
Krok 9
Za pomocą łyżeczki wyłóż puree w równych odstępach. Następnie przeciągnij wykałaczką lub patyczkiem do szaszlyków stwórz wzór serduszek.
-
Krok 10
Pozostaw do schłodzenia przez minumum 2 godziny.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-nowojorski-z-mango |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 2
Komentarze