Sernik japoński
Sernik to jeden z ulubionych przepisów czytelników Wszystkiego Słodkiego i prawdziwa klasyka gatunku. Kompendium wiedzy i sernikowych inspiracji czeka na Ciebie w naszym przepisowniku, tymczasem dziś chciałabym zabrać Cię w podróż do Japonii. Jeśli myślisz, że próbowałeś każdej możliwej wariacji na temat sernika, musisz poznać wersję pochodzącą z kraju kwitnącej wiśni. Sernik japoński charakteryzuje się delikatną jak piórko, piankową konsystencją oraz niewielką ilością składników niezbędnych do jego przygotowania. Jego kwintesencję stanowi połączenie kremowego serka do smarowania (np. Philadelphia) oraz -w mojej wersji- zamiast masła ulubione mascarpone :). Białka ubijamy z cukrem na sztywną bezę, dzieki której sernik jest tak lekki. Proste, prawda? 😊
W podstawowym przepisie znajdziecie dodatek cytryny, z którego zrezygnowałam - oczywiście nie mogłam się oprzeć mojej ulubionej Wanilii.
Itadakimasu, czyli smacznego! 🇯🇵
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie sernika japońskiego:
-
Krok 1
Tortownicę o śrecnicy 24 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, tak by brzegi papieru wystawały kilka centymetrów ponad formę.
Piekarnik rozgrzej do 190°C. Kratkę z piekarnika ustaw na najniższym poziomie. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
-
Krok 2
Żółtka oddziel od białek i wymieszaj je w dużej misce z serkami, mąkami i ekstraktem.
-
Krok 3
Białka ubij z cukrem na sztywną, lśniącą bezę.
-
Krok 4
Masę żółtkową połącz delikatnie z bezą, dodając ją stopniowo do masy.
Zagotuj około 1,5 litra wody.
-
Ubijaczka z drewnianą rączką
Ubijaczka w stylu Retro, której zakończenie pomalowane jest farbą w kolorze miętowym. Must have w każdej kuchni!
-
Krok 5
Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wstaw na dno nagrzanego piekarnia. Wrzątek przelej do formy.
-
Krok 6
Sernik japoński piecz w 190°C na najniższym poziomie piekarnika, tuż nad parującą wodą.
Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 130°C i piecz kolejne 50 minut.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-japonski |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze