1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik japoński

Sernik japoński

sernik japoński na paterze stojącej na krześle - wszystkiego słodkiego
sernik japoński na paterze stojącej na krześle - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Sernik to jeden z ulubionych przepisów czytelników Wszystkiego Słodkiego i prawdziwa klasyka gatunku. Kompendium wiedzy i sernikowych inspiracji czeka na Ciebie w naszym przepisowniku, tymczasem dziś chciałabym zabrać Cię w podróż do Japonii. Jeśli myślisz, że próbowałeś każdej możliwej wariacji na temat sernika, musisz poznać wersję pochodzącą z kraju kwitnącej wiśni. Sernik japoński charakteryzuje się delikatną jak piórko, piankową konsystencją oraz niewielką ilością składników niezbędnych do jego przygotowania. Jego kwintesencję stanowi połączenie kremowego serka do smarowania (np. Philadelphia) oraz -w mojej wersji- zamiast masła ulubione mascarpone :). Białka ubijamy z cukrem na sztywną bezę, dzieki której sernik jest tak lekki. Proste, prawda? 😊

W podstawowym przepisie znajdziecie dodatek cytryny, z którego zrezygnowałam - oczywiście nie mogłam się oprzeć mojej ulubionej Wanilii.

Itadakimasu, czyli smacznego! 🇯🇵


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie sernika japońskiego:

  • Krok 1

    Tortownicę o śrecnicy 24 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, tak by brzegi papieru wystawały kilka centymetrów ponad formę.

    Piekarnik rozgrzej do 190°C. Kratkę z piekarnika ustaw na najniższym poziomie. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.

    tortownica Dr. Oetker wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Żółtka oddziel od białek i wymieszaj je w dużej misce z serkami, mąkami i ekstraktem.

    w szklanej misce z rózgą masa serowa na żółtkach na sernik japoński
  • Krok 3

    Białka ubij z cukrem na sztywną, lśniącą bezę.

    w misie robota kuchennego bosch ubite białka na bezę
  • Krok 4

    Masę żółtkową połącz delikatnie z bezą, dodając ją stopniowo do masy.

    Zagotuj około 1,5 litra wody.

    w szklanej misie masa serowa z ubitą bezą
  • Ubijaczka z drewnianą rączką

    Ubijaczka w stylu Retro, której zakończenie pomalowane jest farbą w kolorze miętowym. Must have w każdej kuchni!

    Ubijaczka z drewnianą rączką
  • Krok 5

    Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wstaw na dno nagrzanego piekarnia. Wrzątek przelej do formy.

    w tortownicy dr. oetker masa serowa na sernik japoński
  • Krok 6

    Sernik japoński piecz w 190°C na najniższym poziomie piekarnika, tuż nad parującą wodą. 

    Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 130°C i piecz kolejne 50 minut.

     

    w tortownicy na blacie sernik japoński
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-japonski

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej