1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Seromakowiec wegański

Seromakowiec wegański

Seromakowiec wegański z polewą czekoladową na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Seromakowiec wegański z polewą czekoladową na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Jeśli jak co roku stoisz przed dylematem, które ciasto przygotować na świąteczny stół – sernik czy makowiec, z pomocą przychodzi przepis na sernikomakowiec w wersji roślinnej!🌿 Kruchy spód z dodatkiem mąki migdałowej oraz połączenie najpyszniejszej masy tofurnikowej z domową masą makową. Zachęcam Was do samodzielnego przygotowania masy makowej - pełnej orzechów i aromatycznej kandyzowanej skórki pomarańczy. Przygotowanie tego ciasta od razu wprawi Was w świąteczny nastrój.🎄

Wegański seromakowiec umili Wam świętowanie w gronie najbliższych, ponadto jest świetną alternatywą dla tradycyjnych ciast!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruchy spód wegański do seromakowca:

  • Krok 1

    Spód tortownicy o wymiarach 28 cm x 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Margarynę roślinną utrzyj z cukrem.

    W misie miksera firmy Bosch cukier z margaryną roślinną. Obok mąka pszenna oraz mąka migdałowa w osobnych miseczkach.
  • Marta poleca

    Prostokątna, praktyczna forma do pieczenia z odpinanym rantem z serii Back Trend od Dr. Oetkera. Posiada trwałą, nieprzywierającą powłokę ceramiczną. Forma jest objęta 5-letnią gwarancją.

    Marta poleca
  • Krok 2

    Następnie szybko zagnieć z mąką pszenną, mąką migdałową, szczyptą soli i napojem sojowym. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia.

    Piekarnik rozgrzej do 170°C. 

    Wegańskie ciasto kruche na spód do seromakowca.
  • Krok 3

    Schłodzone ciasto rozwałkuj i przenieś na spód formy. Delikatnie ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 15-20 minut do zrumienienia. Upieczony spód pozostaw do wystudzenia.

    Upieczone wegańskie ciasto kruche na spód do seromakowca wegańskiego.

Masa makowa:

  • Krok 4

    Mak zalej napojem sojowym i zagotuj.

    Mak zalany napojem sojowym w garnku na palniku kuchenki.
  • Krok 5

    Do gorącego maku dodaj olej kokosowy, cukier, aquafabę, pokrojone orzechy włoskie, kandyzowaną skórkę pomarańczową i ekstrakt migdałowy.

    Masa makowa w garnku z dodanym cukrem i skórką pomarańczową kandyzowaną. Obok opakowanie ekstraktu migdałowego dr. oetkera oraz miseczka z posiekanymi orzechami włoskimi.

Masa tofurnikowa:

  • Krok 6

    Tofu rozdrobnij i odciśnij z nadmiaru wody. Przenieś do malaksera i zblenduj z sokiem z cytryny, cukrem z wanilią i olejem kokosowym.

    Rozdrobnione tofu w misie malaksera. Obok sok z cytryny w pojemniku do wyciskania cytryn, olej kokosowy w miseczce oraz opakowanie cukru z wanilią Dr. Oetkera.
  • Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker

    Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim deserom i wypiekom niepowtarzalnego aromatu!

    Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker
  • Krok 7

    Dodaj cukier i ponownie zblenduj.

    W miseczce cukier. Obok zblendowane tofu w malakserze.
  • Krok 8

    Następnie dodaj budyń i mleczko kokosowe. Zblenduj do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.

    Zblendowane tofu w malakserze. Obok mleczko kokosowe w miseczce oraz opakowanie budyniu waniliowego dr. oetkera.
  • Krok 9

    Na kruchym spodzie rozłóż masę makową, a następnie masę tofurnikową.

    Masa makowa wyłożona na kruchym spodzie. Obok masa tofurnikowa w malakserze.
  • Krok 10

    Przełóż ciasto do nagrzanego do 170°C piekarnika. Piecz przez 50 minut.

    Masa tofurnikowa wyłożona na masę makową w formie do pieczenia.
  • Krok 11

    Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

    Upieczony wegański seromakowiec w formie do pieczenia.
  • Krok 12

    Zagotuj mleczko kokosowe i zalej nim czekoladę. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Upieczony wegański seromakowiec w formie do pieczenia. Obok czekolada gorzka w dropsach w szklanej miseczce oraz mleczko kokosowe w drugiej miseczce.
  • Krok 13

    Wylej polewę czekoladową na ciasto i pozostaw do schłodzenia.

    Polewa czekolada na seromakowcu.
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Porada:

⭐ Zamiast margaryny roślinnej możesz użyć oleju kokosowego.

⭐ Aquafaba to woda, która zostaje po ugotowaniu ciecierzycy. Możesz użyć także zalewy ze słoika z gotową ciecierzycą.

⭐ Zamiast masy makowej z przepisu, możesz użyć także ok. 250-300 g gotowej masy makowej.

⭐ Zamiast mąki pszennej możesz użyć mieszanki 100 g mąki jaglanej oraz 50 g skrobi ziemniaczanej.

⭐ Każda ciemna czekolada w czystej formie jest wegańska i bez glutenu, ale może zawierać ilości śladowe. Jeśli poszukujesz 100% wegańskiej opcji, wybierz czekolady Callebaut NXT 🛒 - w wersji ciemnej i mlecznej. Czekolady NXT są bez ilości śladowych nabiału, glutenu, laktozy, soi i alergenów oraz w 100% wegańskie.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/seromakowiec-weganski

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej