Seromakowiec wegański
Jeśli jak co roku stoisz przed dylematem, które ciasto przygotować na świąteczny stół – sernik czy makowiec, z pomocą przychodzi przepis na sernikomakowiec w wersji roślinnej!🌿 Kruchy spód z dodatkiem mąki migdałowej oraz połączenie najpyszniejszej masy tofurnikowej z domową masą makową. Zachęcam Was do samodzielnego przygotowania masy makowej - pełnej orzechów i aromatycznej kandyzowanej skórki pomarańczy. Przygotowanie tego ciasta od razu wprawi Was w świąteczny nastrój.🎄
Wegański seromakowiec umili Wam świętowanie w gronie najbliższych, ponadto jest świetną alternatywą dla tradycyjnych ciast!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kruchy spód wegański do seromakowca:
-
Krok 1
Spód tortownicy o wymiarach 28 cm x 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Margarynę roślinną utrzyj z cukrem.
-
Marta poleca
Prostokątna, praktyczna forma do pieczenia z odpinanym rantem z serii Back Trend od Dr. Oetkera. Posiada trwałą, nieprzywierającą powłokę ceramiczną. Forma jest objęta 5-letnią gwarancją.
-
Krok 2
Następnie szybko zagnieć z mąką pszenną, mąką migdałową, szczyptą soli i napojem sojowym. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
Piekarnik rozgrzej do 170°C.
-
Krok 3
Schłodzone ciasto rozwałkuj i przenieś na spód formy. Delikatnie ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 15-20 minut do zrumienienia. Upieczony spód pozostaw do wystudzenia.
Masa makowa:
-
Krok 4
Mak zalej napojem sojowym i zagotuj.
-
Krok 5
Do gorącego maku dodaj olej kokosowy, cukier, aquafabę, pokrojone orzechy włoskie, kandyzowaną skórkę pomarańczową i ekstrakt migdałowy.
Masa tofurnikowa:
-
Krok 6
Tofu rozdrobnij i odciśnij z nadmiaru wody. Przenieś do malaksera i zblenduj z sokiem z cytryny, cukrem z wanilią i olejem kokosowym.
-
Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker
Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim deserom i wypiekom niepowtarzalnego aromatu!
-
Krok 7
Dodaj cukier i ponownie zblenduj.
-
Krok 8
Następnie dodaj budyń i mleczko kokosowe. Zblenduj do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
-
Krok 9
Na kruchym spodzie rozłóż masę makową, a następnie masę tofurnikową.
-
Krok 10
Przełóż ciasto do nagrzanego do 170°C piekarnika. Piecz przez 50 minut.
-
Krok 11
Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
-
Krok 12
Zagotuj mleczko kokosowe i zalej nim czekoladę. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 13
Wylej polewę czekoladową na ciasto i pozostaw do schłodzenia.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).
Porada:
⭐ Zamiast margaryny roślinnej możesz użyć oleju kokosowego.
⭐ Aquafaba to woda, która zostaje po ugotowaniu ciecierzycy. Możesz użyć także zalewy ze słoika z gotową ciecierzycą.
⭐ Zamiast masy makowej z przepisu, możesz użyć także ok. 250-300 g gotowej masy makowej.
⭐ Zamiast mąki pszennej możesz użyć mieszanki 100 g mąki jaglanej oraz 50 g skrobi ziemniaczanej.
⭐ Każda ciemna czekolada w czystej formie jest wegańska i bez glutenu, ale może zawierać ilości śladowe. Jeśli poszukujesz 100% wegańskiej opcji, wybierz czekolady Callebaut NXT 🛒 - w wersji ciemnej i mlecznej. Czekolady NXT są bez ilości śladowych nabiału, glutenu, laktozy, soi i alergenów oraz w 100% wegańskie.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/seromakowiec-weganski |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze