Sernik Izaura
W jaki sposób połączyć dwa ulubione ciasta w jedno? Poznaj przepis na sernik Izaura łączący w sobie to co najlepsze w klasycznym smaku sernika oraz mocno czekoladowym murzynku! Chcesz więcej? Nie zapomnij o pysznej polewie z dodatkiem wiórek kokosowych! Sernik Izaura zachwyci każdego! Jestem przekonana, że to pyszne ciasto w mig zniknie z Twojego stołu 😊.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta kakaowego:
-
Krok 1
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Do garnka przełóż masło i rozpuść je z cukrem.
-
Krok 3
Dodaj wodę i kakao, wymieszaj do połączenia się składników.
-
Krok 4
Odlej okolo 100 ml masy czekoladowej na polewę i odstaw.
-
Krok 5
Do przestudzonej masy dodaj żółtka oraz wymieszną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 6
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta.
-
Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold
Nasze masło jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.
Przygotowanie masy serowej:
-
Krok 7
Białka oddziel od żółtek. Do miski przełóż twaróg z cukrem, żółtakami i budyniami. Na końcu dodaj roztopione masło.
-
Krok 8
Masę serową dokładnie zmiksuj.
-
Krok 9
Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z masą serową.
-
Krok 10
Do formy przełóż ciasto czekoladowe naprzemiennie z serowym. Na koniec przy użyciu łyżki i drewnianego patyczka pomieszaj delikatnie ciasto tworząc esy floresy.
-
Krok 11
Wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika i piecz około 45 - 50 minut.
-
Krok 12
Na upieczone ciasto przelej przygotowaną wcześniej polewę i posyp wiórkami kokosowymi Bakal.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Ta mąka ma małą zawartość popiołu, który określa jej typ. Chodzi o zawartość składników mineralnych, które dostają się do mąki poprzez choćby zmielenie okrywy ziarna. Dlatego jest lekka – jak to mówimy w żargonie kulinarnym – i sprawdzi się wszędzie tam, gdzie nie trzeba dodawać proszku do pieczenia, a jedynie ubite białka. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-czekoladowe/sernik-izaura-sprawdzony-przepis |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze