1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik z białą czekoladą i malinami

Sernik z białą czekoladą i malinami

sernik z malinami i białą czekoladą na kakaowym spodzie z herbatników, oprószony cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Aksamitny sernik z malinami i białą czekoladą na kakaowym, herbatnikowym spodzie.🍰 Zachwyci każdego miłośnika słodkich wypieków! Sernik jest dość szybki i prosty w przygotowaniu. Tradycyjnie dodawane masło w tym przepisie zastąpiłam białą czekoladą, dzięki czemu sernik jest wilgotny i wyjątkowo aromatyczny. Maliny, które toną w masie sernikowej, dają niesamowity efekt. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód kakaowy na sernik:

  • Krok 1

    Dno tortownicy o średnicy 24 cm 🛒 wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem.

    Tortownica wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Herbatniki pokrusz na piasek. Masło rozpuść i wymieszaj z ciasteczkami i kakao. Dobrze wymieszaną masę przełóż na dno tortownicy, dociśnij i wyrównaj łyżką. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

    dno tortownicy wyłożone kakaową masą herbatnikową

Masa serowa z sernik z białą czekoladą i malinami:

  • Krok 3

    Czekoladę umieść w szklanej miseczce i ustaw ją na garnku z wrzącą wodą. Przy rozpuszczaniu czekolady należy pamiętać, by miska nie stykała się z wodą oraz żeby palnik ustawić na umiarkowaną moc (przy zbyt wysokiej temperaturze czekolada się zetnie).

    Połamana biała czekolada w szklanej misce na garnku z kąpielą wodną na palniku kuchenki
  • Krok 4

    Czekoladę rozpuść, mieszając ją od czasu do czasu. Odstaw do przestudzenia na czas przygotowania masy serowej. Piekarnik rozgrzej do 160˚C.

    Rozpuszczona biała czekolada w szklanej miseczce
  • Krok 5

    Twaróg utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodaj jajka, Sernix oraz czekoladę. Wszystko zmiksuj krótko do połączenia się składników. 

    Twaróg utarty z cukrem i jajkami, opakowanie sernix Dr. Oetkera i rozpuszczona biała czekolada w misce
  • Magda poleca

    Sernix to dodatek do sernika, który nadaje mu puszystości, pomaga zachować wilgotność i konsystencję. Dzięki niemu Twój sernik zawsze się uda!

    Magda poleca
  • Krok 6

    Gładką, jednolitą masę przelej na schłodzony spód z ciasteczek. 

    Masa twarogowa z białą czekoladą w szklanej misce, obok ciasteczkowy spód w tortownicy i maliny w misceczce
  • Krok 7

    Na wierzch sernika rozłóż maliny (mrożone wcześniej rozmroź i odcedź z soku). 

    masa na sernik z białą czekoladą wylana do tortownicy i posypana malinami przed pieczeniem
  • Krok 8

    Sernik wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 90 minut. Po upieczeniu sernik wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia, a następnie do lodówki do schłodzenia. Oprósz cukrem pudrem przed podaniem.

    upieczony i posypany cukrem pudrem sernik z białą czekoladą i malinami na kakaowym ciasteczkowym spodzie
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Biała czekolada W2 Callebaut o aksamitnej konsystencji, wyważonej słodyczy i przyjemnej kremowości z cudowną karmelowa nutą. W2 jest gotowa do różnych prac w kuchni: wyrobów cukierniczych, wypieków, deserów i ciast oraz do podjadania w czystejj postaci! Ta czekolada zawiera 100% masła kakaowego (żadnych innych tłuszczów roślinnych) i oferuje wyjątkową delikatność i kremowość smaku.

    Wszystkiego Słodkiego poleca
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-z-biala-czekolada-i-malinami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej