Tradycyjny sernik z brzoskwiniami
Miałam ochotę na tradycyjny sernik, ale żeby nieco go urozmaicić, postanowiłam połączyć go z brzoskwiniami. Efekt wyszedł niezwykle smakowity. 🍑🍰
📍 Zobacz przy okazji nasze porady: Jak upiec idealny sernik?
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na tradycyjny sernik z brzoskwiniami:
-
Krok 1
Zagnieć dokładnie wszystkie składniki na ciasto, po czym podziel je na dwie części.
-
Krok 2
Każdą z nich owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce (możesz również to zrobić w zamrażarce).
-
Krok 3
W czasie kiedy ciasto będzie się chłodzić, brzoskwinie odsącz z soku i pokrój w kostkę.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
Masa twarogowa na sernik:
-
Krok 4
Utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodawaj kolejno jajka, miksując dokładnie po każdym dodaniu.
-
Krok 5
Na koniec wsyp budyń i twaróg, po czym wszystko wymieszaj na jednolitą masę.
-
Krok 6
Formę o wymiarach 25 x 38 cm wysmaruj masłem, a dno i boki do wysokości ok. 1 cm oprósz bułką tartą.
-
Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold
Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.
-
Krok 7
Na przygotowaną blachę zetrzyj równomiernie (na tarce o grubych oczkach) jedną część schłodzonego ciasta.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 190° i podpiecz przez około 20 minut do zrumienienia się ciasta.
-
Krok 8
Na upieczony i przestudzony spód wyłóż masą serową, a następnie ułóż na niej kawałki brzoskwiń, lekko je dociskając.
-
Krok 9
Ubij na sztywno pianę z białek, na koniec stopniowo dodawaj cukier.
-
Krok 10
Rozłóż ją równomiernie na owocach. Na wierzch zetrzyj drugą warstwę ciasta.
-
Krok 11
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około godzinę, do uzyskania złotego koloru.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/tradycyjny-sernik-z-brzoskwiniami |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze