Seromakowiec z musem brzoskwiniowym
Sernik z makiem, a może makowiec z serem? 😉 W przepisie na seromakowiec z musem brzoskwiniowym nie jest ważna nazwa, lecz ten wyjątkowy i niepowtarzalny SMAK! Jego znakiem rozpoznawczym jest kolorowa warstwowość- kakaowy kruchy spód pokryty miękką masą serową wypełniną makiem oraz one- SOCZYSTE BRZOSKWINIE, które perfekcyjne spajają tę słodką kompozycję. Wisienką stanowią tu kwiaty jadalne, które nadają pieknego kontrastu🌸 Poznaj mój sprawdzony przepis na sernik z makiem!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód do seromakowca:
-
Krok 1
Herbatniki pokrusz w malakserze lub przy pomocy wałka i wymieszaj z kakao. Masło rozpuść.
-
Krok 2
Dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
-
Krok 3
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj masłem. Wyłóż przygotowaną masą, dokładnie ją dociskając i wyrównując łyżką.
Piekarnik rozgrzej do 160°C.
-
Magda poleca
Szeroki wybór wysokiej jakości tortownic znajdziesz w Sklepie Wszystkiego Słodkiego.
Masa serowo-makowa:
-
Krok 4
Do misy przełóż twaróg, cukry, mielony mak oraz mąkę. Wymieszaj. Na końcu dodaj jajka i wmieszaj krótko do połączenia składników.
-
Krok 5
Masę przełóż do tortownicy. Sernik piecz w kapieli wodnej.
Do formy z wyposażenia piekarnika ustawionej na najniższym poziomie piekarnika przelej dzbanek gotującej się wody.
Na kratce ustawionej na środkowym poziomie wstaw sernik i piecz 10 minut, po tym czasie zmnijesz temperaturę do 120°C i piecz jeszcze 90 minut.
Upieczony sernik odstaw do wystudzenia.
Mus brzoskwiniowy do seromakowca:
-
Krok 6
Odcedź brzoskwinie z puszki.
-
Może się przydać
Sitko z drewnianą rączką z pięknym wykończeniem w kolorze miętowym
-
Krok 7
Brzoskwinie przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj na gładki mus.
-
Krok 8
Żelatynę przesyp do miseczki i wymieszaj z syropem z brzoskwiń. Odstaw na kilka minut do napęcznienia żelatyny.
-
Krok 9
Napęczniałą żelatynę rozpuść w krótko w mikrofalówce, pamiętając, że nie możemy jej zagotować. Możesz ją podgrzać w garnku na niskiej mocy palnika.
-
Krok 10
Do rozpuszczonej żelatyny dodaj najpierw dwie łyzki musu i wymieszaj, po czym przelej z powrotem do naczynia i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 11
Mus przelej na wystudzony sernikomakowiec i wstaw na kilka godzin do ściągnięcia się musu.
Przed podaniem udekoruj sernik posypując jego brzegi.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/seromakowiec-z-musem-brzoskwiniowym |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze