1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki na zimno
  4. Śmietankowy sernik z rabarbarem

Śmietankowy sernik z rabarbarem

śmietankowy sernik na zimno z rabarbarem wszystkiego słodkiego
śmietankowy sernik na zimno z rabarbarem wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Czy Wy też co roku z utęsknieniem czekacie na rabarbarowy sezon? Te kwaskowate, inetnsywnie różowe łodygi od lat kradną moje serce na przełomie maja i czerwca i chętnie wykorzystuję je w swoich przepisach.

Śmietankowy sernik z rabarbarem to bez dwóch zdań "must bake" nadchodzących, letnich miesięcy. Delikatny, z dodatkiem wanilii i białej czekolady, idealnie komponuje się z kwaskowatą żelką z rabarbaru. Sernik jest szybki w przygotowaniu, i co nie bez znaczenia, jest bez pieczenia.

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód z herbatników

  • Krok 1

    Ciasteczka pokrusz na piasek, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło i dokładanie wymieszaj.

    w malakserze bosch pokruszone ciasteczka obok  masło kerrygold
  • Krok 2

    Przełóż na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Boki wyłóż folią rantową.

    tortownica wyłożona spodem z herbatników i rantem
  • Funcakes Folia rantowa cukiernicza

    Folia rantowa marki FunCakes idealnie sprawdzi się do pracy z czekoladą i przygotowania deserów na zimno. Z jej pomocą wykonasz równe, estetyczne słodkości o idealnie gładkich bokach.

Masa śmietankowa

  • Krok 3

    Śmietanę wymieszaj z cukrem z wanilią.

    miska ze śmietaną, biała czekolada Callebaut w miseczce i cukier z wanilią
  • Krok 4

    Żelatynę namocz wodą i odstaw do napęcznienia.

    w miseczce namoczona żelatyna obok miska ze śmietaną
  • Krok 5

    Czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej i dodaj do masy śmietanowej.

    rozpuszczona biała czekolada w miseczce obok masa na sernik
  • Krok 6

    Śmietankę ubij na sztywno i dodawaj stopniowo do masy. Całość przelej do tortownicy i odstaw do lodówki.

    w misce masa serowa obok ubita śmietanka

Warstwa rabarbarowa

  • Krok 7

    Rabarbar umieść na patelni, dodaj cukier i wodę, smaż do momentu, aż rabarbar zmięknie. Żelatynę namocz w wodzie.

    na patelni usmażony rabarbar obok namoczona żelatyna
  • Krok 8

    Rababrbar przełóż do wysokiego naczynia. Namoczoną żelatynę podgrzej i rozpuszczoną przelej do rabarbaru. Całość zblenduj.

    w wysokim naczyniu rabarbar, w miseczce rozpuszczona żelatyna i blender ręczny bosch
  • Krok 9

    Na schłodzony sernik przełóż zblendowany rabarbar.

    w tortownicy sernik na zimno obok
  • Krok 10

    Odstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-na-zimno/smietankowy-sernik-z-rabarbarem

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej