Szarlotka na kruchym cieście
Szybka szarlotka na kruchym cieście to klasyka w najlepszym wydaniu!🍏 Smak nadzienia z jabłek doskonale podkreśla cynamon i pasta waniliowa. Szarlotkę przygotowuje się bardzo szybko i prosto. Z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy! Kruchy spód + aromatyczne i pyszne nadzienie = pyszna, krucha szarlotka!
Po ostudzeniu możesz oprószyć szarlotkę cukrem pudrem lub podawać ją na ciepło z lodami waniliowymi. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kruche ciasto na szarlotkę:
-
Krok 1
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.
-
Tortownice
Szeroki wybór wysokiej jakości tortownic znajdziesz w naszym Sklepie Wszystkiego Słodkiego
-
Krok 2
Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone masło, cukier puder, pastę waniliową oraz jajko.
-
Krok 3
Zagnieć do połączenia się składników i podziel na dwie części.
-
Krok 4
Połową porcji ciasta wyłóż dno tortownicy i odstaw do schłodzenia. Drugą porcję ciasta wstaw do zamrażarki na czas przygotowywania ciasta.
-
Krok 5
Schłodzony spód wstaw do piekarnika i piecz do zarumienienia się ciasta przez około 20 minut.
Nadzienie:
-
Krok 6
Jabłka umyj, obierz i wykrój gniazda nasienne. Następnie pokrój jabłka w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
-
Krok 7
W garnku podgotuj przez około 10 minut jabłka z cukrem, pod koniec dodaj cynamon i wymieszaj.
-
Krok 8
Jabłka wyłóż na podpieczony spód.
-
Krok 9
Schłodzone w zamrażarce ciasto zetrzyj na tarce na warstwę jabłek. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C. Piecz przez ok. 45 minut.
-
Krok 10
Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-na-kruchym-ciescie |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze