Szarlotka z budyniem
Szarlotka, zwana powszechnie także jabłecznikiem, to jedno z ulubionych ciast Polaków. Dzięki dostępowi do jabłek możesz przygotowywać ją przez cały rok. 🍎 Jednak wiadomo… najlepiej smakuje jesienią, kiedy na straganach i w warzywniakach pojawiają się jabłka ze świeżych zbiorów.
Szarlotka z budyniem bazuje na cieście kruchymlub półkruchym, zaś dodatek waniliowego lub śmietankowego budyniu wspaniale komponuje się z fakturą i smakiem jabłek. Jej zwieńczenie stanowić może maślana kruszonka. Przygotuj ją według naszych wskazówek, a nie zawiedziesz się! 😊
Na sam koniec… akcesoria! Do upieczenia szarlotki z budyniem użyj formy posiadającej dno z tzw. "kołnierzem", które zapobiega wypłynięciu ciasta i ułatwia jego serwowanie na stole. Doskonała będzie np. forma marki Wilton.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie spodu do szarlotki z budyniem:
-
Krok 1
Z podanych składników zagnieć szybko ciasto, przełóż na dno tortownicy o średnicy ok. 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki do schłodzenia na 20 minut.
-
Krok 2
Schłodzone ciasto piecz w 180°C przez 20 minut.
Prażone jabłka do szarlotki:
-
Krok 3
Jabłka obierz ze skórki, pokrój na kawałki i przełóż do garnka.
-
Krok 4
Podpraż je z cukrami i wodą do momemtu, aż jabłka będą miękkie. Pamiętaj o mieszaniu.
-
Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker
Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim deserom i wypiekom niepowtarzalnego aromatu!
-
Krok 5
Jabłka wyłóż na upieczony spód.
Budyń do szarlotki:
-
Krok 6
Do garnka przelej około 600 ml mleka, pozostałą część rozmieszaj z proszkiem bydyniowym.
-
Krok 7
Mleko z cukrem i masłem zagotuj, dodaj wymieszany budyń i cały czas mieszając, ponownie zagotuj.
-
Krok 8
Budyń rozsmaruj na warstwie z prażonymi jabłkami.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.
Kruszonka do szarlotki z budyniem:
-
Krok 9
Z podanych składników zagnieć kruszonkę i posyp nią wierzch ciasta.
-
Krok 10
Wstaw do piekanika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 50 minut do zrumienienia się kruszonki.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-z-budyniem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze