Jabłecznik z bitą śmietaną
Przygotowałam dla Was przepis na jabłecznik z cynamonowym biszkoptem, przełożony prażonymi jabłkami z dodatkiem galaretki brzoskwiniowej i przykryty warstwą bitej śmietany. Niebo w ustach! Twoi goście z pewnością będą zachwyceni tą niecodzienną wersją jabłecznika.😃
🍎 Zobacz przy okazji naszą poradę, która odmiana jabłek jest najlepsza do pieczenia.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie biszkoptu na jabłecznik z bitą śmietaną:
-
Krok 1
Dno formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C. Obie mąki przesiej i wymieszaj z cynamonem.
-
Natalia poleca
Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 2
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj sok z cytryny. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Następnie dodaj żółtka i dalej ubijaj. Zmniejsz obroty miksera na najniższe i w 2–3 turach delikatnie wmieszaj przesiane mąki.
Gotową masę przelej do formy, wyrównaj i wstaw do piekarnika na około 35–40 minut, piecz do tzw. „suchego patyczka”. Zaraz po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i uderz podstawą formy o blat, a następnie odstaw do wystudzenia.
Warstwa jabłkowa:
-
Krok 3
Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrój w kostkę i umieść w garnku. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj, żeby nie ciemniały. Wsyp cukier i ustaw garnek na palniku (najlepiej na wysokiej mocy). Co chwilę mieszając, praż jabłka do momentu, aż część z nich się rozpadnie (ale nie wszystkie) i odparuje spora część soku.
-
Krok 4
Jedno opakowanie galaretki zalej niewielką ilością wrzątku (około 100 ml) i wymieszaj. Dodaj do niej około 2–3 łyżki gorących jabłek, wymieszaj, a następnie przełóż do pozostałych jabłek. Dodaj jeszcze 2 łyżki galaretki w proszku i wszystko połącz. Całość odstaw do wystudzenia.
-
Krok 5
Wystudzony biszkopt wyjmij z formy i przekrój na dwa blaty. Czystą formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej jeden blat biszkoptowy. Opcjonalnie można go delikatnie nasączyć wodą z cukrem i cytryną. Przełóż na niego wystudzone jabłka i przykryj drugim blatem. Wstaw do lodówki do schłodzenia na około 2–3 godziny.
-
Krok 6
Po schłodzeniu wyjmij ciasto z formy. Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubij na sztywno, a następnie wyłóż na ciasto. Wierzch możesz posypać lekko cynamonem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/jablecznik-z-bita-smietana |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze