Szarlotka z brzoskwiniami i bezą
Szarlotka z brzoskwiniami i bezą 🍏🍑 to smakowe spotkanie lata z jesienią. Kruche ciasto, delikatna beza, a pomiędzy nimi pyszne nadzienie. Słodkie, soczyste brzoskwinie cudownie współgrają z lekko kwaśnymi papierówkami. A kiedy do podprażonych owoców dodasz aromatyczny cukier trzcinowy z cynamonem, zapewniam Cię, że też poczujesz wczesną jesień! 🍁
🍏 Dowiedz się także, która odmiana jabłek jest najlepsza do pieczenia?
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na szarlotkę z brzoskwiniami i bezą:
-
Krok 1
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
-
Magda poleca
Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego na serie Tradition oraz Black Trend dajemy aż 5 lat gwarancji! :)
-
Krok 2
Do miski przesiej obie mąki oraz cukier puder, dodaj szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy, wymieszaj. Następnie dodaj żółtka i pokrojone w kostkę masło.
-
Krok 3
Wszystkie składniki szybko zagnieć do uzyskania kruszonki. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, możesz dodać 2 łyżki wody.
-
Krok 4
Ciastem wyklej samo dno formy, ponakłuwaj widelcem, resztę ciasta (ok. 1/4) odłóż do lodówki.
-
Krok 5
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut do uzyskania jasnozłotego koloru.
Warstwa owocowa:
-
Krok 6
Owoce obierz i pokrój w kostkę.
-
Krok 7
Jabłka przełóż do garnka i podpraż przez kilka minut.
-
Krok 8
Do podprażonych jabłek dodaj cukier z cynamonem oraz pokrojone brzoskwinie, wymieszaj i odstaw do wystudzenia
-
Krok 9
Pozostałym ciastem wyklej brzegi, pozostawiając 1/3 porcji na kruszonkę, odstaw do lodówki.
Beza:
-
Krok 10
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Miksuj do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany.
-
Krok 11
Ciasto wyjmij z lodówki, wyłóż owoce i bezową piankę. Na wierzch ciasta posyp kruszonkę.
-
Krok 12
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40 minut. Po upieczeniu wymij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
-
Może się przydać
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-z-brzoskwiniami-i-beza |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze