1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Szarlotka z brzoskwiniami i bezą

Szarlotka z brzoskwiniami i bezą

szarlotka na kruchym spodzie z jabłkami prażonymi z cynamonem i brzoskwiniami oraz z bezą i kruszonką na wierzchu - wszystkiego słodkiego
szarlotka na kruchym spodzie z jabłkami prażonymi z cynamonem i brzoskwiniami oraz z bezą i kruszonką na wierzchu - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 9 ocen

Szarlotka z brzoskwiniami i bezą 🍏🍑 to smakowe spotkanie lata z jesienią. Kruche ciasto, delikatna beza, a pomiędzy nimi pyszne nadzienie. Słodkie, soczyste brzoskwinie cudownie współgrają z lekko kwaśnymi papierówkami. A kiedy do podprażonych owoców dodasz aromatyczny cukier trzcinowy z cynamonem, zapewniam Cię, że też poczujesz wczesną jesień! 🍁

🍏 Dowiedz się także, która odmiana jabłek jest najlepsza do pieczenia?


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na szarlotkę z brzoskwiniami i bezą:

  • Krok 1

    Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

  • Magda poleca

    Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego na serie Tradition oraz Black Trend dajemy aż 5 lat gwarancji! :)

    Magda poleca
  • Krok 2

    Do miski przesiej obie mąki oraz cukier puder, dodaj szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy, wymieszaj. Następnie dodaj żółtka i pokrojone w kostkę masło.

  • Krok 3

    Wszystkie składniki szybko zagnieć do uzyskania kruszonki. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, możesz dodać 2 łyżki wody.

  • Krok 4

    Ciastem wyklej samo dno formy, ponakłuwaj widelcem, resztę ciasta (ok. 1/4) odłóż do lodówki.

  • Krok 5

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut do uzyskania jasnozłotego koloru.

Warstwa owocowa:

  • Krok 6

    Owoce obierz i pokrój w kostkę.

  • Krok 7

    Jabłka przełóż do garnka i podpraż przez kilka minut.

  • Krok 8

    Do podprażonych jabłek dodaj cukier z cynamonem oraz pokrojone brzoskwinie, wymieszaj i odstaw do wystudzenia

  • Krok 9

    Pozostałym ciastem wyklej brzegi, pozostawiając 1/3 porcji na kruszonkę, odstaw do lodówki.

Beza:

  • Krok 10

    Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Miksuj do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany.

  • Krok 11

    Ciasto wyjmij z lodówki, wyłóż owoce i bezową piankę. Na wierzch ciasta posyp kruszonkę.

  • Krok 12

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40 minut. Po upieczeniu wymij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

  • Może się przydać

    Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!

    Może się przydać
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-z-brzoskwiniami-i-beza

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej