Krokant
Krokant jest doskonałym dodatkiem do kremów, często także jest używany do dekoracji ciast, lodów i innych deserów. W przepisie wykorzystałam orzechy laskowe, które delikatnie uprażyłam, wydobywając głębię ich smaku. Domowy grylaż z karmelizowanymi orzechami to raj dla miłośników słodkości: jest chrupiący, pięknie pachnie, a do tego wyśmienicie smakuje. Co więcej, jego przygotowanie jest bardzo proste, dlatego zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Smacznego🌰
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przepis na krokant:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 190°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp na nią orzechy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 6 minut.
-
Krok 2
Podczas pieczenia skórki orzechów powinny popękać. Dzięki temu łatwo ją usunąć poprzez pocieranie orzechów.
-
Krok 3
Posiekaj orzechy pozbawione skórki.
-
Krok 4
Cukier, szczyptę soli, wodę i ekstrakt umieść na patelni.
-
Krok 5
Podgrzewaj na średnim ogniu do uzyskania brązowo-złotego koloru (nie mieszaj).
-
Krok 6
Do gorącego karmelu dodaj pokrojone orzechy i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 7
Wymieszane orzechy z karmelem rozłóż na papierze do pieczenia. Nałóż na wierzch arkusz papieru do pieczenia i dociśnij rękoma. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
-
Krok 8
Wystudzony krokant pokrój nożem.
Krokant możesz użyć jako składnik kremu, deseru lub do dekoracji ciast.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/szybkie-latwe/krokant |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze