Wegańskie crumble z jabłkami i cynamonem
🍎Wegańskie crumble z jabłkami i cynamonem skrywa sobie w dwie podstawowe zalety! Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, a feeria smaków napawa dobrym nastrojem na cały dzień🥰. Kruszonka na bazie cukru trzcinowego idealnie komponuje się ze smakiem pieczonego jabłka i aromatem cynamonu.
Deser wywodzi się z Wielkiej Brytanii, gdzie przygotowywany jest na bazie owoców sezonowych, stanowiąc świetną alternatywę dla typowego Full English breakfast! Tutaj przepis w wersji bezglutenowej.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Jabłkowe nadzienie do crumble:
-
Krok 1
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do nich cukier trzcinowy i sok z cytryny. Wymieszaj.
-
Krok 2
Dodaj łyżeczkę cynamonu i podpraż krótko jabłka.
-
Krok 3
Dodaj do nich suszoną żurawinę i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 4
Do 6 kokilek przełóż jabłka z żurawiną.
Kruszonka bezglutenowa:
-
Krok 5
Wymieszaj mąkę ryżową z cukrem trzcinowym i rozpuszczonym olejem kokosowym.
-
Krok 6
Wstaw kruszonkę do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzej do 190°C.
-
Krok 7
Schłodzoną kruszonką posyp jabłka i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Upieczone crumble możesz podać z ubitą śmietanką kokosową.
Porada:
* Przed otwarciem mleczko kokosowe powinno być przechowywane w lodówce przez minimum 12 godzin. Dzięki temu śmietanka oddzieli się łatwo od reszty mleczka.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/weganskie-crumble-z-jablkami-i-cynamonem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze