Keks bezglutenowy z marchewką i bakaliami
Bezglutenowy 🥕marchewkowy🥕keks z dodatkiem rodzynek, orzechów, daktyli, moreli i żurawiny 🌰Pożywny i pyszny! 😋 Jajka w tym przepisie zostały zastąpione bananem dzięki czemu keks jest również wegański 🌿Doskonale sprawdzi się dla osób unikających w swojej diecie glutenu, laktozy czy jajek.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przepis na keks bezglutenowy:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180 stopni, szerszą formę keksową 15 x 20 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
-
Może się przydać
Keksówka z regulacją długości 20-35 cm to bardzo praktyczny kuchenny gadżet - wystarczy rozciągnąć ją do pożądanej długości. Dzięki nieprzywierające powłoce doskonale przewodzi ciepło i równomiernie rumieni ciasto, a także jest łatwa w czyszczeniu i pielęgnacji.
-
Krok 2
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia bez glutenu. Marchew obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, odciśnij nadmiar soku. Banana rozgnieć i dodaj do marchwi, wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj do połączenia.
-
Krok 3
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut. Po upieczeniu wystudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-glutenu/keks-bezglutenowy-z-marchewka-i-bakaliami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze