1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Czekoladowe ciasto musowe z truskawkami (wega艅skie)

Czekoladowe ciasto musowe z truskawkami (wega艅skie)

Kawa艂ek czekoladowego ciasta musowego z galaretk膮 truskawkow膮 i biszkoptem migda艂owym - Wszystkiego S艂odkiego
Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Witajcie w mojej wega艅skiej, czekoladowej bajce z lekkim zwrotem akcji w postaci truskawkowej 偶elki 馃崼馃崜Jak smakuje? Dok艂adnie tak dobrze, jak wygl膮da!

Torcik musowy skrywa w sobie delikatny, migda艂owy biszkopt oraz czekoladowy mus na bazie mleczka kokosowego i agaru. Aby nie zrobi艂o si臋 za s艂odko, w sam 艣rodek tej czekoladowej bajki wskoczy艂a orze藕wiaj膮ca 偶elka z truskawek. Nie tylko o偶ywia smak ca艂ego ciasta, ale te偶 pi臋knie prezentuje si臋 w jego przekroju.

Czekoladowe ciasto musowe z truskawkami, cho膰 wymaga nieco pracy, oczaruje Was swoim smakiem i z ca艂膮 pewno艣ci膮 zachwyci swoim wygl膮dem!

 

Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt migda艂owy:

  • Krok 1

    Napój sojowy wymieszaj z octem jab艂kowym i past膮 z wanilii. Odstaw na kilka minut. W tym czasie napój sojowy powinien si臋 艣ci膮膰.

    W miarce nap贸j sojowy z octem. Obok pasta waniliowa Dr. Oetkera
  • Krok 2

    Wymieszaj razem m膮k臋 migda艂ow膮, pszenn膮, proszek do pieczenia, cukier i sól.

    W miskach: m膮ka pszenna, migda艂owa oraz cukier. Na blacie opakowanie proszku do pieczenia Dr. Oetkera.
  • Krok 3

    Do suchych sk艂adników wlej mokre i krótko wymieszaj (tylko do po艂膮czenia).

    W misie suche wymieszane suche sk艂adniki, a w szklance nap贸j sojowy z octem i past膮 z wanilii.
  • Krok 4

    Mas臋 na biszkopt prze艂ó偶 do okr膮g艂ej silikonowej formy o 艣rednicy 24 cm i piecz przez oko艂o 25-30 minut170°C.

    Masa na ciasto w silikonowej formie.
  • Krok 5

    Upieczone ciasto pozostaw do ca艂kowitego wystudzenia. Nast臋pnie wyci膮gnij je z formy.

    Upieczony sp贸d do ciasta musowego.

呕elka truskawkowa:

  • Krok 6

    Truskawki prze艂ó偶 do garnka razem z cukrem i sokiem z limonki. W osobnej miseczce wymieszaj wod臋 z agarem i skrobi膮. Dodaj je do truskawek i podgrzewaj przez kilka minut (ci膮gle mieszaj膮c).

    W garnku truskawki z cukrem. Obok w miseczce agar wymieszany z wod膮 i skrobi膮. W wyciskarce r臋cznej po艂owa limonki.
  • Krok 7

    Nast臋pnie zblenduj mas臋.

    W garnku sk艂adniki do 偶elki truskawkowej. Obok blender r臋czny firmy Bosch.
  • Krok 8

    Prze艂ó偶 mas臋 truskawkow膮 do formy o  艣rednicy 20 cm. Pozostaw j膮 do wystudzenia, a nast臋pnie prze艂ó偶 do zamra偶arki do ca艂kowitego zamro偶enia.

    Gotowa 偶elka truskawkowa w formie silikonowej.

Mus czekoladowy:

  • Krok 9

    Sch艂odzon膮 艣mietank臋 ubij na sztywno. Odstaw j膮 do lodówki.

    W szklanej misie 艣mietanka wega艅ska. Obok mikser r臋czny firmy Bosch.
  • Krok 10

    Do garnka prze艂ó偶 mleczko kokosowe, cukier oraz agar. Podgrzewaj (ca艂y czas mieszaj膮c), a nast臋pnie gotuj przez oko艂o 3 minuty. Czekolad臋 rozpu艣膰 w mikrofalówce lub w k膮pieli wodnej. Dodaj j膮 do mleczka kokosowego i dobrze wymieszaj. Odstaw, ale mieszaj co jaki艣 czas bo agar t臋偶eje jeszcze ciep艂y.

    Na blacie czekolada ciemna callebaut 811. Obok w garnku mleczko kokosowe z agarem i z cukrem.
  • Krok 11

    Cz臋艣膰 ubitej 艣mietanki dodaj do jeszcze ciep艂ej masy czekoladowej i dobrze zmiksuj. 

    W garnku czekolada wymieszana z mleczkiem kokosowym. Obok ubita 艣mietanka wega艅ska.
  • Krok 12

    Dodaj pozosta艂膮 cz臋艣膰 ubitej 艣mietanki i szybko wymieszaj za pomoc膮 szpatu艂y.

    Mus czekoladowy w misie.

Sk艂adanie ciasta:

  • Krok 13

    1/2 czekoladowej masy wy艂ó偶 do silikonowej formy o 艣rednicy 24 cm, w której wcze艣niej piek艂e艣 biszkopt. Delikatnie wyci膮gnij zamro偶on膮 偶elk臋 truskawkow膮 i po艂ó偶 j膮 na kremie. Nast臋pnie przykryj czekoladowym kremem i wyrównaj.

    Na blacie mus czekoladowy wy艂o偶ony do formy. Obok galaretka truskawkowa.
  • Krok 14

    Po艂ó偶 na górze biszkopt migda艂owy, delikatnie doci艣nij i wyrównaj szpatu艂膮 boki. Odstaw ciasto na kilka godzin do zamra偶arki.

    Przygotowanie czekoladowego ciasta musowego.
  • Krok 15

    Nast臋pnie zamro偶one ciasto wyci膮gnij z formy silikonowej i pokryj ca艂o艣膰 czekoladowym zamszem.

    Na blacie czekoladowe ciasto musowe w formie silikonowej.
  • Krok 16

    Udekoruj wierzch p艂atkami kokosa, 艣wie偶ymi truskawkami i o艂ówkami czekoladowymi.

    Gotowe ciasto musowe czekoladowe z 偶elk膮 truskawkow膮.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/czekoladowe-ciasto-musowe-z-truskawkami

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej