Czekoladowe ciasto musowe z truskawkami (wega艅skie)
Witajcie w mojej wega艅skiej, czekoladowej bajce z lekkim zwrotem akcji w postaci truskawkowej 偶elki 馃崼馃崜Jak smakuje? Dok艂adnie tak dobrze, jak wygl膮da!
Torcik musowy skrywa w sobie delikatny, migda艂owy biszkopt oraz czekoladowy mus na bazie mleczka kokosowego i agaru. Aby nie zrobi艂o si臋 za s艂odko, w sam 艣rodek tej czekoladowej bajki wskoczy艂a orze藕wiaj膮ca 偶elka z truskawek. Nie tylko o偶ywia smak ca艂ego ciasta, ale te偶 pi臋knie prezentuje si臋 w jego przekroju.
Czekoladowe ciasto musowe z truskawkami, cho膰 wymaga nieco pracy, oczaruje Was swoim smakiem i z ca艂膮 pewno艣ci膮 zachwyci swoim wygl膮dem!
Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt migda艂owy:
-
Krok 1
Napój sojowy wymieszaj z octem jab艂kowym i past膮 z wanilii. Odstaw na kilka minut. W tym czasie napój sojowy powinien si臋 艣ci膮膰.
-
Krok 2
Wymieszaj razem m膮k臋 migda艂ow膮, pszenn膮, proszek do pieczenia, cukier i sól.
-
Krok 3
Do suchych sk艂adników wlej mokre i krótko wymieszaj (tylko do po艂膮czenia).
-
Krok 4
Mas臋 na biszkopt prze艂ó偶 do okr膮g艂ej silikonowej formy o 艣rednicy 24 cm i piecz przez oko艂o 25-30 minut w 170°C.
-
Krok 5
Upieczone ciasto pozostaw do ca艂kowitego wystudzenia. Nast臋pnie wyci膮gnij je z formy.
呕elka truskawkowa:
-
Krok 6
Truskawki prze艂ó偶 do garnka razem z cukrem i sokiem z limonki. W osobnej miseczce wymieszaj wod臋 z agarem i skrobi膮. Dodaj je do truskawek i podgrzewaj przez kilka minut (ci膮gle mieszaj膮c).
-
Krok 7
Nast臋pnie zblenduj mas臋.
-
Krok 8
Prze艂ó偶 mas臋 truskawkow膮 do formy o 艣rednicy 20 cm. Pozostaw j膮 do wystudzenia, a nast臋pnie prze艂ó偶 do zamra偶arki do ca艂kowitego zamro偶enia.
Mus czekoladowy:
-
Krok 9
Sch艂odzon膮 艣mietank臋 ubij na sztywno. Odstaw j膮 do lodówki.
-
Krok 10
Do garnka prze艂ó偶 mleczko kokosowe, cukier oraz agar. Podgrzewaj (ca艂y czas mieszaj膮c), a nast臋pnie gotuj przez oko艂o 3 minuty. Czekolad臋 rozpu艣膰 w mikrofalówce lub w k膮pieli wodnej. Dodaj j膮 do mleczka kokosowego i dobrze wymieszaj. Odstaw, ale mieszaj co jaki艣 czas bo agar t臋偶eje jeszcze ciep艂y.
-
Krok 11
Cz臋艣膰 ubitej 艣mietanki dodaj do jeszcze ciep艂ej masy czekoladowej i dobrze zmiksuj.
-
Krok 12
Dodaj pozosta艂膮 cz臋艣膰 ubitej 艣mietanki i szybko wymieszaj za pomoc膮 szpatu艂y.
Sk艂adanie ciasta:
-
Krok 13
1/2 czekoladowej masy wy艂ó偶 do silikonowej formy o 艣rednicy 24 cm, w której wcze艣niej piek艂e艣 biszkopt. Delikatnie wyci膮gnij zamro偶on膮 偶elk臋 truskawkow膮 i po艂ó偶 j膮 na kremie. Nast臋pnie przykryj czekoladowym kremem i wyrównaj.
-
Krok 14
Po艂ó偶 na górze biszkopt migda艂owy, delikatnie doci艣nij i wyrównaj szpatu艂膮 boki. Odstaw ciasto na kilka godzin do zamra偶arki.
-
Krok 15
Nast臋pnie zamro偶one ciasto wyci膮gnij z formy silikonowej i pokryj ca艂o艣膰 czekoladowym zamszem.
-
Krok 16
Udekoruj wierzch p艂atkami kokosa, 艣wie偶ymi truskawkami i o艂ówkami czekoladowymi.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/czekoladowe-ciasto-musowe-z-truskawkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze