1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Leśny Mech ciasto ze szpinakiem

Leśny Mech ciasto ze szpinakiem

leśny mech zielone ciasto ze szpinakiem przełożone kremem malinowym i ozdobione okruszkami z ciasta, kremem i świeżymi malinami - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Ciasto Leśny Mech ze szpinakiem, kremem malinowym i malinami. Publikując ten przepis, chcę Was przekonać, że produkty, które zazwyczaj jemy w wersji wytrawnej, mogą posłużyć nam za bazę do słodkich wypieków. Dlatego w recepturze tego ciasta wykorzystałam szpinak i to z niego zrobiłam spód. Zaskoczy Cię jego wygląd i smak. Spróbuj! 💚💚

Sprawdź również naszą poradę Ciasta warzywne - Sprawdzone przepisy na wypieki z warzywami

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta leśny mech ze szpinakiem:

  • Krok 1

    Mrożony szpinak rozmroź i odciśnij przy pomocy gazy z nadmiaru wody.

    Rozmrożony szpinak na gazie
  • Krok 2

    Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.

    Mąka przesiana z proszkiem do pieczenia
  • Krok 3

    Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, gęstą masę. Cały czas ubijając, wlewaj cienką strużką olej. Dodaj odsączony szpinak, aromat i dokładnie zmiksuj.

    Jajka ubite z cukrem, mąka z proszkiem i szpinak w osobnych miseczkach
  • Ekstrakt naturalny Cytryna z Sycylii Dr. Oetker

    Płynna konsystencja ekstraktu naturalnego Cytryna z Sycylii od Dr. Oetkera umożliwia dokładniejsze rozprowadzenie wspaniałego cytrusowego aromatu w wypiekach, deserach i napojach.

    Ekstrakt naturalny Cytryna z Sycylii Dr. Oetker
  • Krok 4

    Do masy szpinakowej dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wmieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    ciasto szpinakowe w miseczce
  • Krok 5

    Ciasto przelej do formy i piecz w 175°C do tzw. suchego patyczka – w moim piekarniku 55 minut. Po upieczeniu przekrój szpinakowy biszkopt na dwa blaty. Zetnij go też troszkę z góry - okruszki zostaw do posypania ciasta.

    ciasto ze szpinakiem przełożone do tortownicy

Krem malinowy:

  • Krok 6

    Śmietankę ubij mikserem, pod koniec ubijania dodaj Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem i dobrze rozgniecione świeże maliny lub konfiturę malinową .

  • Krok 7

    Część kremu przełóż do rękawa cukierniczego do ozdobienia ciasta, resztą przełóż biszkopt. W krem powciskaj dodatkowo kilka malin.

    Ciasto szpinakowe przełożone kremem malinowym
  • Może się przydać

    Szeroki wybór rękawów (worków) cukierniczych znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego! :)

    Może się przydać
  • Krok 8

    Wierzch ciasta udekoruj kremem, okruszkami i malinami.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/lesny-mech-ciasto-ze-szpinakiem

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej