1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Musowy torcik czekoladowo-pomarańczowy

Musowy torcik czekoladowo-pomarańczowy

torcik musowy czekoladowo-pomarańczowy, torcik na kakaowym biszkopcie z musem czekoladowo-pomarańczowym, galaretką pomarańczową i polewą czekoladową, oprószony kakao - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Musowy torcik czekoladowo-pomarańczowy 🍫🍊 to bardzo elegancki deser. W smaku dominuje czekolada, jednak mimo tego torcik jest lekki, a dzięki musowi pomarańczowemu także orzeźwiający. Będzie hitem każdego przyjęcia. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt kakaowy:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Tortownica wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem i szczyptą soli. Do masy dodaj żółtka i dalej ubijaj.

    Białka z cukrem w szklanej misce i żółtka w osobnej miseczce
  • Krok 3

    Delikatnie wmieszaj kakao i przełóż masę do tortownicy. Biszkopt piecz przez około 20-25 minut.

    kakaowa masa biszkoptowa przed wylaniem na tortownicę
  • Może się przydać

    Szeroki wybór okrągłych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!

    Może się przydać

Galaretka pomarańczowa:

  • Krok 4

    Formę do pieczenia o średnicy 21 cm wyłóż folią spożywczą.

    Forma do pieczenia wyłożona folią spożywczą, obok rolka folii spożywczej
  • Krok 5

    Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie, a następnie po 5 minutach odsącz je w dłoni.

    Listki żelatyny zalane zimną wodą w miseczce, opakowanie żelatyny w listkach
  • Krok 6

    Sok pomarańczowy zagotuj i odstaw.

    Zagotowany sok pomarańczowy w garnku na palniku kuchenki, listki żelatyny w miseczce
  • Krok 7

    Do ciepłego soku dodaj odsączone listki i mieszaj do rozpuszczenia.

    Listki żelatyny dodawane do soku pomarańczowego
  • Krok 8

    Płyn odstaw i gdy galaretka zacznie tężeć wylej ją do formy.

    galaretka wylana do formy do pieczenia ciasta wyłożonej folią spożywczą

Mus czekoladowo-pomarańczowy:

  • Krok 9

    Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie. Po około 5 minutach odsącz listki w dłoni.

    Listki żelatyny Dr. Oetkera namoczone w wodzie w miseczce
  • Krok 10

    Czekoladę drobno pokrój, następnie zagotuj 250 ml śmietanki i zalej nią czekoladę.

    Śmietanka w garnku na palniku kuchenki, pokrojona czekolada w miseczce
  • Krok 11

    Dodaj odsączone listki żelatyny i dobrze wymieszaj. Pozostałe 250 ml schłodzonej śmietanki ubij z cukrem pudrem.

  • Krok 12

    Ubitą śmietankę stopniowo dodawaj do masy czekoladowej i dobrze wymieszaj razem z ekstraktem pomarańczowym.

    Masa czekoladowa w misce z drewnianą łyżką i ekstrakt pomarańczowy Dr. Oetkera na blacie stołu
  • Ekstrakt naturalny Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetker

    Naturalny ekstrakt wprost ze słodkich brazylijskich pomarańczy! Płynna konsystencja pozwala na aromatyzowanie wypieków, deserów, napojów i sosów. Nie zawiera alkoholu.

    Ekstrakt naturalny Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetker
  • Krok 13

    Połowę musu wylej na wystudzony czekoladowy biszkopt i włóż do zamrażarki na 30 minut.

  • Krok 14

    Po tym czasie delikatnie ułóż na środku zastygniętą galaretkę. 

    Stężona galaretka pomarańczowa w formie, biszkopt z musem czekoladowo-pomarańczowym w drugiej formie
  • Krok 15

    Wylej pozostałą ilość musu i wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

    Mus czekoladowo-pomarańczowy wylany na galaretką pomarańczową wyłożoną na ciasto

Polewa czekoladowa na musowy torcik czekoladowo-pomarańczowy:

  • Krok 16

    Czekoladę gorzką drobno pokrój. Śmietankę zagotuj i zalej nią czekoladę. 

    Czekolada zalana gorącą śmietanką w miseczce
  • Krok 17

    Całość dokładnie wymieszaj i rozprowadź na górze mocno schłodzonego ciasta. 

    Polewa czekoladowa wylana na musowy torcik, kakao w miseczce, sitko
  • Może się przydać

    Sitko z drewnianą rączką w stylu Retro o średnicy 10 cm i długości 24 cm od Dr. Oetkera. Idealne do przesiewania mąki, cukru pudru czy kakao.

    Może się przydać
  • Krok 18

    Przed podaniem musowy torcik czekoladowo-pomarańczowy oprósz kakao.

    Musowy torcik oprószony kakao, sitko i kakao w miseczce
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/musowy-torcik-czekoladowo-pomaranczowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej