Musowy torcik czekoladowo-pomarańczowy
Musowy torcik czekoladowo-pomarańczowy 🍫🍊 to bardzo elegancki deser. W smaku dominuje czekolada, jednak mimo tego torcik jest lekki, a dzięki musowi pomarańczowemu także orzeźwiający. Będzie hitem każdego przyjęcia. Polecam!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt kakaowy:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180°C. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem i szczyptą soli. Do masy dodaj żółtka i dalej ubijaj.
-
Krok 3
Delikatnie wmieszaj kakao i przełóż masę do tortownicy. Biszkopt piecz przez około 20-25 minut.
-
Może się przydać
Szeroki wybór okrągłych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!
Galaretka pomarańczowa:
-
Krok 4
Formę do pieczenia o średnicy 21 cm wyłóż folią spożywczą.
-
Krok 5
Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie, a następnie po 5 minutach odsącz je w dłoni.
-
Krok 6
Sok pomarańczowy zagotuj i odstaw.
-
Krok 7
Do ciepłego soku dodaj odsączone listki i mieszaj do rozpuszczenia.
-
Krok 8
Płyn odstaw i gdy galaretka zacznie tężeć wylej ją do formy.
Mus czekoladowo-pomarańczowy:
-
Krok 9
Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie. Po około 5 minutach odsącz listki w dłoni.
-
Krok 10
Czekoladę drobno pokrój, następnie zagotuj 250 ml śmietanki i zalej nią czekoladę.
-
Krok 11
Dodaj odsączone listki żelatyny i dobrze wymieszaj. Pozostałe 250 ml schłodzonej śmietanki ubij z cukrem pudrem.
-
Krok 12
Ubitą śmietankę stopniowo dodawaj do masy czekoladowej i dobrze wymieszaj razem z ekstraktem pomarańczowym.
-
Ekstrakt naturalny Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetker
Naturalny ekstrakt wprost ze słodkich brazylijskich pomarańczy! Płynna konsystencja pozwala na aromatyzowanie wypieków, deserów, napojów i sosów. Nie zawiera alkoholu.
-
Krok 13
Połowę musu wylej na wystudzony czekoladowy biszkopt i włóż do zamrażarki na 30 minut.
-
Krok 14
Po tym czasie delikatnie ułóż na środku zastygniętą galaretkę.
-
Krok 15
Wylej pozostałą ilość musu i wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Polewa czekoladowa na musowy torcik czekoladowo-pomarańczowy:
-
Krok 16
Czekoladę gorzką drobno pokrój. Śmietankę zagotuj i zalej nią czekoladę.
-
Krok 17
Całość dokładnie wymieszaj i rozprowadź na górze mocno schłodzonego ciasta.
-
Może się przydać
Sitko z drewnianą rączką w stylu Retro o średnicy 10 cm i długości 24 cm od Dr. Oetkera. Idealne do przesiewania mąki, cukru pudru czy kakao.
-
Krok 18
Przed podaniem musowy torcik czekoladowo-pomarańczowy oprósz kakao.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/musowy-torcik-czekoladowo-pomaranczowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze