Tort kokosowy z białą czekoladą
Niektóre desery zasługują na miano iście niebiańskich. Do tego zaszczytnego grona należy bez dwóch zdań tort kokosowy z białą czekoladą. Puszysty, lekko wilgotny biszkopt przekładany gęstym śnieżnobiałym kremem, który dosłownie rozpływa się w ustach. Przygotowując go na spotkanie w rodzinnym gronie, wywołasz u wszystkich gości prawdziwy zachwyt! 🎂
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta na tort kokosowy:
-
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 160°C. Dna dwóch foremek o średnicy około 19 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Magda poleca
Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 2
Masło i czekoladę pokrój na kawałki. Do rondelka przelej wodę, dodaj masło, czekoladę, miód i pastę waniliową.
-
Krok 3
Do garnka przesyp także cukier kokosowy. Podgrzewaj do rozpuszczenia się składników, mieszając od czasu do czasu.
-
Krok 4
Masę odstaw do przestudzenia, a następnie dodaj jajka i pozostałe suche składniki. Wymieszaj dokładnie rózgą.
-
Krok 5
Ciasto przelej do foremek i wstaw do nagrzanego piekarnika, najlepiej z funkcją termoobiegu, i piecz przez około 40 minut do suchego patyczka.
-
Krok 6
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika do wystudzenia, w tym czasie przygotuj krem z białej czekolady.
Krem z białą czekoladą:
-
Krok 7
Czekoladę połam na kawałki i przełóż do miseczki. Zalej ją 250 ml gorącej śmietanki.
-
Krok 8
Mieszaj do rozpuszczenia się czekolady. Odstaw do lodówki do wystudzenia.
-
Krok 9
Z upieczonych biszkoptów zetnij wierzchnią warstwę.
-
Krok 10
Oba blaty nasącz ponczem przygotowanym z likieru i wody.
-
Krok 11
Wystudzoną śmietankę z czekoladą przelej do misy robota kuchennego, dodaj pozostałą część schłodzonej śmietanki oraz serek mascarpone.
-
Krok 12
Do miski przesiej także cukier puder i ubijaj do uzyskania kremowej konsystencji.
-
Krok 13
Gotowy krem przełóż do worka cukierniczego z ozdobną końcówką.
-
Może się przydać
Szeroki wybór tylek cukierniczych z ozdobnymi końcówkami znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 14
Krem nałóż na pierwszy blat ciasta, przykryj go drugim blatem, lekko dociśnij i go również udekoruj kremem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/tort-kokosowy-z-biala-czekolada |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze