Torcik rabarbarowo-cytrynowy
Rozpoczął się wyczekiwany sezon na rabarbar. Przedstawiamy torcik rabarbarowo-cytrynowy. To deser, w którym dominuje przyjemnie kwaskowaty smak cytryn i rabarbaru. Lemon curd to intensywnie cytrynowy krem dodawany do ciast ze świeżymi owocami. Cała kompozycja jest świeża i orzeźwiająca.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt do torciku rabarbarowo-cytrynowego:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Dno formy okrągłej wyłóż papierem do pieczenia.
-
Tortownice
Szeroki wybór tortownic znajdziesz w Sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 2
Zawartość opakowania z biszkoptem wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez około 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji.
-
Krok 3
Masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 45 minut, do suchego patyczka.
-
Krok 4
Po 10 minutach od upieczenia wyciągnij biszkopt z formy. Po ostygnięciu przekrój go na 3 warstwy.
-
Krok 5
Herbatę wymieszaj z wodą. Ponczem nasącz biszkopt.
Karmelizowany rabarbar:
-
Krok 6
Rabarbar umyj i pokrój na kawałki. Włóż do garnka razem z cukrem i podgrzewaj około 5 minut, do momentu, aż część rabarbaru się rozpadnie.
-
Krok 7
Odłóż 80 g najładniejszych kawałków do dekoracji. Resztę rabarbaru zblenduj. Wstaw do lodówki do schłodzenia
Lemon curd:
-
Krok 8
W misce roztrzep jajka, żółtka i cukier. Dodaj roztopione masło, skórkę z jednej z cytryn i sok ze wszystkich cytryn. Miskę ustaw na rondelku z niewielką ilością gotującej się wody.
-
Krok 9
Cały czas mieszając, podgrzewaj do momentu zgęstnienia kremu. Zdejmij z rondelka i wystudź. Następnie przykryj folią, tak, aby dotykała kremu i schłodź w lodówce.
Krem śmietankowy do torciku:
-
Krok 10
Mascarpone podziel na dwie części i przełóż do dwóch miseczek. Do każdej z miseczek dodaj po 100 ml śmietanki.
-
Krok 11
Do jednej z miseczek dodaj 1 łyżeczkę cukru pudru. Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj 150 ml zimnego lemon curd i krótko zmiksuj do połączenia składników. Masą przełóż jedną warstwę biszkoptu. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
-
Krok 12
Do drugiej miseczki dodaj 2 łyżeczki cukru pudru. Miksuj, do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj 150 ml schłodzonego musu z rabarbaru i krótko zmiksuj do połączenia składników. Masę przełóż na drugą warstwę biszkoptu. Resztę musu rabarbarowego rozsmaruj na kremie. Przykryj trzecią warstwą biszkoptu.
-
Krok 13
Na górę ciasta nałóż lemon curd i równomiernie go rozsmaruj. Na górze ułóż odłożone wcześniej cząstki rabarbaru.
Dekorowanie:
-
Krok 14
Ciasto schłodź przez kilka godzin w lodówce. Przed podaniem udekoruj listkami mięty i skórką z cytryny.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/torcik-rabarbarowo-cytrynowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze