Tort ombre z różami z kremu maślanego - Ombre rose cake
Tort ombre z różami z kremu maślanego to murowany kandydat do korony miss wypieków! 👑 Zachwyca nie tylko niebanalnym wyglądem, kunsztownym wykonaniem oraz precyzją, ale przede wszystkim smakiem, który zapamiętasz na długo!
Biszkoptowy środek skrywa pyszny krem z mascarpone i aromatyczną wanilią. Aby nie było zbyt słodko, przełam go warstwą kwaskowatego dżemu malinowego.
Gotowy na cukiernicze wyzwanie? Poniżej znajdziesz opis jak krok po kroku przygotować tort! Zatem do dzieła!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie biszkoptu do tortu ombre:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 170°. Składniki na biszkopt podziel na pół. Przygotujesz z nich dwa biszkopty. Lepiej nie robić całej masy na raz, ponieważ biszkopt od razu po przygotowaniu powinien wylądować w piekarniku.
Białka odddziel od żółtek. Białka umieść w misie robota kuchennego, dodaj cukier i miksuj do uzyskania sztywnej i lśniącej piany.
-
Krok 2
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaj, a następnie przesiej. Do ubitych białek z cukrem dodaj żółtka i zmiksuj. Następnie dodaj mąki (możesz to zrobić dwiema partiami) i delikatnie wmieszaj je za pomocą szpatułki. *
-
Krok 3
Spód okrągłej formy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, albo nasmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Pamiętaj, żeby nie natłuszczać brzegów formy bo biszkopt nie będzie miał po czym się "wspinać".
Przygotowane ciasto przełóż do formy i delikatnie wyrównaj wierzch. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i dnem formy uderz o blat, a następnie postaw na kratce do wystudzenia. Tak samo przygotuj drugi biszkopt.
-
Krok 4
Wystudzone biszkopty poprzekrawaj na pół. Możesz to zrobić za pomocą noża strunowego do tortów.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
Poncz do tortu:
-
Krok 5
Wymieszaj wodę, sok z cytryny i cukier puder. Przygotowanym ponczem nasącz wszystkie blaty biszkoptowe.
-
Krok 6
Na trzech blatach rosmaruj dżem malinowy.
Krem waniliowy:
-
Krok 7
Do misy mikserka z końcówką do ubijania przelej schłodzoną śmietankę. Dodaj serek mascarpone, cukier puder i pastę waniliową. Ubij do uzyskania gęstego kremu.
-
Krok 8
Kremem waniliowym przełóż biszkopty. Ja lubię nakładać krem do tortów używając rekawa cukierniczego, z okrągłą końcówką (2A). Jest to bardzo wygodne bo wiem, że krem jest nałożony równomiernie.
-
Może się przydać
Tylka do dekoracji okrągła nr 2A Wilton wykonana jest ze stali nierdzewnej. Dzięki niej stworzysz piękne dekoracje - koraliki, koronki, struny oraz wiele więcej ozdób.
-
Krok 9
Pozostałą ilość kremu rozsmaruj na bokach i górze tortu, a następnie wyrównaj. Najlepiej zrobić to szpatułą cukierniczą. Tak przygotowowany tort schowaj do lodówki na czas przygotowania kremu maślanego.
Krem maślany z bezą szwajcarską (do przygotowania róż):
-
Krok 10
Białka i cukier umieść w misie ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Podgrzewaj masę, cały czas mieszając do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Jeżeli masa stanie się gorąca, odstaw ją do przestudzenia.
-
Krok 11
Następnie przełóż białka z cukrem do misy robota kuchennego, z końcówką do miksowania i miksuj przez około 10 minut. Beza powinna być gęsta i lśniąca.
-
Krok 12
Teraz zmień mieszadło na końcówkę do ucierania i stopniowo dodawaj masło. Cały czas ucieraj (może się zdarzyć, że w trakcie ucierania masa stanie się rzadsza, ale nie przejmujemy się i ucieramy dalej). Krem będzie gotowy, gdy stanie się gładki i gęsty.
-
Krok 13
Podziel krem na 3 części. Części jasnej powinno być trochę więcej, gdyż nią pokryjesz odrobinę boków i górę tortu.
Do każdej części dodaj różowy barwnik, tak aby uzyskać różnice się od siebie odcienie różowego (do najjaśniejszej części dodałam dosłownie kroplę barwnika, żeby tylko złamać kolor kremu).
-
Różowy barwnik spożywczy - Wilton
Jest w formie żelu i doskonale łączy się z każdą masą, nie zmieniając jej smaku i konsystencji. Można go łączyć z innymi barwnikami uzyskując tym sposobem inne unikalne kolory.
-
Krok 14
Do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy (1M) nałóż najciemniejszy krem. Okrężnym ruchem wyciśnij krem od środka do zewnątrz. Wolne przestrzenie pomiędzy dużymi różami, możesz wypełnić małymi kwiatkami, korzystając z tej samej końcówki. Gdy już przygotujesz cały rząd najciemniejszych róż, tak samo przygotuj jaśniejszą warstwę.
-
Krok 15
Najaśniejsze róże zacznij wyciskać od brzegu do wierzchu torta. W centralnym punkcie wyciśnij 3 róże.
-
Krok 16
Wolne przestrzenie pomiędzy różami wypełnij małymi kwiatkami. Ozdób je małymi i dużymi perełkami.
* Podana proporcja dotyczy dwóch biszkoptów. Przed przygotowaniem podziel składniki na pół.
*Moment, gdy dodajemy do ubitych jajek z cukrem mąkę jest bardzo ważny. Nie mieszamy masy za pomocą miksera, tylko używamy szpatułki, żeby nie zniszczyć napowietrzonej wcześniej masy.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/tort-ombre-z-rozami-ombre-rose-cake |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze