Tort Prezent z kokardką
Nic nie cieszy bardziej niż własnoręcznie przygotowany prezent. Z tej okazji Przedstawiamy Tobie Tort - Prezent z Kokardką 🎀 Maślane, pomarańczowe ciasto przełożone pysznym kremem mascarpone, pokryte masą maślaną, udekorowane marcepanem. Dodatek cynamonu w cieście i w kremie sprawia, że tort świetnie sprawdzi się na Święta i w sezonie zimowym.
Kokardka z marcepanu na górze tortu zachwyci każdego. Pamiętaj o tym, że możesz ją przygotować nawet parę dni wcześniej, aby była mocniejsza. Jeśli nie lubisz marcepanu, możesz użyć tradycyjnego fondantu.
Do przygotowania tego tortu może Ci się przydać packa cukiernicza, 2 tortownice o śr. 20 cm.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Marcepanowa dekoracja:
-
Krok 1
Marcepan zagnieć razem z cukrem pudrem, aż się połączą. Użyj barwnika czerwonego, żeby zabarwić marcepan na jasno różowy kolor. Podziel marcepan na dwie części ¾ zawiń w folię spożywczą a z pozostałej części przygotuj kokardę.
-
Może się przydać
Barwnik spożywczy czerwony od Dr. Oetkera, który idealnie łączy się z każdą masą. Z jego pomocą możesz uzyskać różne odcienie czerwonego koloru.
-
Krok 2
Ćwiartkę marcepanu zabarw na czerwono i stwórz z niej kokardę. Aby to zrobić, rozwałkuj marcepan na grubość około 5 mm, utnij szerszy pasek i zaznacz środek lekkim nacięciem. Pasek powinien się zwężać na końcach i na środku. Złóż oba końce do środka i dociśnij. Aby końce były stabilne podłóż zwiniętą folię spożywczą. Wytnij pasek (1.5 x 9 cm) i zwiąż na środku kokardy. Dekoracje pozostaw w temperaturze pokojowej przez ok. 24 godziny. Pozostały marcepan zwiń w folię spożywczą, aby nie wysechł.
Ciasto pomarańczowe do tortu:
-
Krok 3
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C (granie góra/dół). Dna tortownic o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Pomarańcze zalej wrzątkiem. Wysusz ręcznikiem papierowym i zetrzyj skórkę. Wyciśnij sok z pomarańczy. Masło, cukier i sól zmiksuj mikserem ręcznym, aż masa będzie lekka i puszysta. Stopniowo dodawaj po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu.
-
Krok 4
W drugiej misce wymieszaj mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, cynamon i skórkę z pomarańczy. Na przemian i stopniowo dodawaj suche składniki i sok z pomarańczy do masy jajecznej. Miksuj masę, aż będzie gładka.
-
Krok 5
Ciasto podziel na dwie części i przełóż do przygotowanych wcześniej tortownic. Piecz ok. 40 minut. Upieczone ciasta wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Wystudzone biszkopty przetnij na pół, aby uzyskać łącznie 4 blaty.
Krem mascarpone do tortu:
-
Krok 6
Cukier puder, śmietan-fixy, cynamon i skórkę z pomarańczy wymieszaj dokładnie. Mascarpone zmiksuj aż będzie gładki. Następnie dodaj schłodzoną śmietankę i ubij na krem. Do kremu, powoli dodaj suche składniki i zmiksuj na sztywny krem.
Przełożenie:
-
Krok 7
Na desce lub obracanej paterze umieść jeden blat część ciasta i przełóż kremem. To samo powtórz z drugą i trzecią częścią ciasta. Na ostatnią warstwę kremu połóż ostatni blat ciasta i wstaw do lodówki do schłodzenia.
Krem waniliowy do tortu:
-
Krok 8
W międzyczasie zacznij przygotowywać krem. Masło, cukier puder i ekstrakt waniliowy ubij mikserem na lekką i puszystą masę. Gotowy krem rozprowadź po całym torcie, aby całkowicie nim przykryć tort. Wyrównaj i schowaj do lodówki do schłodzenia.
Dekorowanie tortu Prezent - przygotowanie pokrycia tortu i kokardki:
-
Krok 9
Stolnicę podsyp cukrem pudrem i rozwałkuj cienko różowy marcepan, na taką średnicę, aby przykryć cały tort.
-
Krok 10
Rozwałkowany marcepan przełóż na tort.
-
Krok 11
Jeśli marcepanu jest za dużo, utnij pozostałe części przy dolnej lini tortu.
-
Krok 12
Za pomocą packi cukierniczej dociśnij marcepan i wyrównaj go na torcie.
-
Packa cukiernicza do wygładzania fondantu
Świetnie wygładza wierzch i boki tortu. Dzięki niej na masie plastycznej nie pozostaną żadne pęcherzyki powietrza.
-
Krok 13
Utnij dwa paski ok. 40 x 3 cm z czerwonego marcepanu. Dołącz je do tortu, aby wyglądały jak wstążki przewiązane wokół prezentu. Jeśli jest to potrzebne użyj odrobinę wody, aby je przykleić.
-
Krok 14
Wytnij dwie wstążki ok.18 x 3 cm i ułóż na szczycie tortu, tworząc lekki, falisty efekt, żeby dekoracja wyglądała realistycznie. Na szczycie tortu umieść przygotowaną wcześniej kokardę, usuwając z niej folię spożywczą.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/tort-prezent-z-kokardka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze