Tort malinowy
Dobra baza to podstawa udanego wypieku, dlatego proces prac związanych z przygotowaniem tortu zaczynamy od BISZKOPTU. Stanowi on szkielet naszej tortowej konstrukcji i ma za zadanie utrzymać kolejne warstwy deseru, takie jak owoce, masę kremową czy inne dodatki, które jak sami wiecie bywają ciężkie. 😉 Kompendium wiedzy na temat tortowych biszkoptów znajdziesz w naszej poradzie Biszkopt do tortu - który wybrać?
W torcie równie ważne jest optymalne połączenie smakowe warstw, tak aby nasze ciasto nie było nadmiernie słodkie. W torcie malinowym balans słodyczy kremu z serka mascarpone i kremówki równoważą kwaskowate owoce oraz lekko słona warstwa przygotowana na bazie zmielonych pistacji, zaś maliny ułożone na wierzchu deseru dodają mu letniego uroku. 🍰 Koniecznie wypróbuj ten przepis na tort malinowy!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt z olejem do tortu malinowego:
-
Krok 1
Dno tortownicy o średnicy 23 cm 🛒 wyłóż papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do temperatury 170° C.
-
Krok 2
Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
-
Krok 3
Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. W połowie ubijania dodawaj powoli,stopniowo cukier z cukrem z wanilią.
Ubijaj do całkowitego rozpuszczenia cukru , aż powstanie gęsta piana.
-
Krok 4
Do ubijanych białek dodawaj stopniowo zółtka i olej.
-
Krok 5
Przy pomocy szpatuły wmieszaj delikatnie suche składniki.
Gotową masę przełóż do formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.
-
Krok 6
Piecz około 45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, uderz lekko dnem formy o blat (połóż na nim ściereczkę) i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 7
Wystudzony biszkopt przekrój na trzy blaty.
Krem maślany do tynkowania tortu:
-
Krok 8
Miękkie masło ucieraj około 10 -15 minut do jasnej, puszystej konsystencji. Pod koniec stopniowo dodawaj mleko skondensowane słodzone.
-
Krok 9
Dodaj różowy barwnik do uzyskania porządanego koloru.
-
Krok 10
Porcję kremu przełóż do rękawa cukierniczego, do zrobienia rantów na biszkopcie. Dzięki nim warstwa kremu śmietankowego nie będzie wypływała i uniemożliwiała tynkowania tortu.
-
Może się przydać
Barwnik spożywczy w żelu różany Wilton ma wszechstronne zastosowanie. Aby stworzyć wyjątkowe ciasto lub deser wystarczy wymieszać go z kremem, ciastem lub lukrem.
Warstwa praliny pistacjowej do tortu malinowego:
-
Krok 11
Masło pokrój na kwałki i dodaj do czekolady. Przygotuj pastę pistacjową. Jeśli nie masz gotowej pasty, możesz przygotować ją samodzielnie, blendując obrane pistacje na kremową masę.
-
Krok 12
Rozpuść interwałowo w mikrofali lub w kąpieli wodnej.
-
Krok 13
Dodaj chrupiące prażynki lub pokruszone rurki, wymiesza i odstaw do zastygnięcia. Masa powinna mieć kremową konsystencję.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.
Krem śmietankowy z malinami:
-
Krok 14
Do miski przelej śmietankę, dodaj porcjami serek mascarpone. Cukry wymieszaj z śmietan fixem.
-
Krok 15
Śmietankę podbij z serkiem mascarpone, po czym dodaj wymieszane cukry z śmietan fixem. Na koniec krótko wmiksuj 200 g świeżych malin. Pozostałą część malin odłóż do górnej warstwy kremu.
-
Krok 16
Przygotuj poncz.
-
Krok 17
Blat nasącz ponczem. Przy pomocy worka utwórz brzeg z kremu maślanego. Na dolną warstwę nałóż przygotowaną pralinę i przykryj cieńszą warstwą kremu malonowego.
-
Krok 18
Drugą warstwę również nasącz, zrób rant kremem maślanym i wyłóż krem malinowy. Dodaj całe maliny, przykryj kremem i wyrównaj.
-
Krok 19
Przykryj trzecią częścią biszkoptu, nasącz wierzch.
-
Krok 20
Nałóż pierwszą cienką warstwę kremu maślanego, odstaw do lodówki do zastygnięcia kremu.
Dekorowanie tortu:
-
Krok 21
Nałóż drugą warstwę kremu, dokładnie go wyrównując. Pozstałą cześć przełóż do worka i udekoruj ozdobną tylką. Poukładaj kilka malin i posyp posiekanymi pistacjami.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Biała czekolada W2 Callebaut o aksamitnej konsystencji, wyważonej słodyczy i przyjemnej kremowości z cudowną karmelowa nutą. W2 jest gotowa do różnych prac w kuchni: wyrobów cukierniczych, wypieków, deserów i ciast oraz do podjadania w czystejj postaci! Ta czekolada zawiera 100% masła kakaowego (żadnych innych tłuszczów roślinnych) i oferuje wyjątkową delikatność i kremowość smaku.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/tort-malinowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 2
Komentarze