1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Beza Pavlova

Beza Pavlova

Beza Pavlova z kremem mascarpone i sosem truskawkowym
Beza Pavlova z kremem mascarpone i sosem truskawkowym
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Pyszna beza (tort) Pavlova z kremem mascarpone. Chrupiąca na zewnątrz, miękka w środku. Udekorowana kremem z mascarpone z dodatkiem prawdziwej wanilii i sosem truskawkowym. Pyszne połączenie smaków! Koniecznie sprawdź ten przepis na pyszną bezę Pavlova!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie bezy:

  • Krok 1

    Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.

    Blacha wyłożona papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier . Miksuj do momentu ,aż piana będzie sztywna i błyszcząca.

    Ubite białka w misie.
  • Krok 3

    Ubitą bezę przełóż na blaszkę z wyposażenia piekarnika,wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągły blat. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 5 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz jeszcze przez 90 minut.

    Uformowane ubite białka na blasze.
  • Krok 4

    Bezę po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia.

    Upieczona beza na blasze.

Sos truskawkowy do Bezy Pavlova:

  • Krok 5

    Truskawki zmiksuj blenderem i dodaj sok z cytryny.

    Truskawki zmiksowane z sokiem z cytryny.
  • Krok 6

    Żelatynę zalej wrzątkiem i wymieszaj do rozpuszczenia się żelatyny.

    Żelatyna Dr. Oetker na blacie, obok woda.
  • Żelatyna

    Niezastąpiony dodatek do przygotowywania ciast, deserów czy sosów.

    Żelatyna
  • Krok 7

    Do żelatyny dodaj łyżeczkę zmiksowanych truskawek, po czym wszystko przelej do sosu truskawkowego i szybko wymieszaj.

    Zmiksowane truskawki w miseczce.
  • Krok 8

    Sos truskawkowy odstaw do lodówki do lekkiego stężenia, mieszając od czasu do czasu.

    Sos truskawkowy w miseczce.

Krem waniliowy do Bezy Pavlova:

  • Krok 9

    Do miski przelej śmietankę, dodaj serek mascarpone, cukier puder i pastę waniliową.

    W dużej misie śmietanka, serek mascarpone, cukier puder i pasta z wanilii Dr. Oetkera.
  • Pasta z wanilii

    W postaci gładkiego żelu dzięki czemu świetnie rozprowadza się w kremie. Nadaje intensywny, esencjonalny, waniliowy smak.

    Pasta z wanilii
  • Krok 10

    Krem zmiksuj do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji ,a następnie przełóż na wystudzoną bezę. 

    Upieczona beza posmarowana waniliowym kremem.

Dekorowanie tortu bezowego:

  • Krok 11

    Kilka truskawek odłóż do dekoracji.Pozostałe pokrój na kawałki i wymieszaj z sosem truskawkowym.

    1. 

    Sos truskawkowy i pokrojone truskawki.
  • Krok 12

    Truskawki z sosem nałóż na krem i udekoruj całymi truskawkami. 

    Beza Pavlova z nałożonym kremem i truskawkami.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bezy/beza-pavlova

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej