Beza Pavlova
Pyszna beza (tort) Pavlova z kremem mascarpone. Chrupiąca na zewnątrz, miękka w środku. Udekorowana kremem z mascarpone z dodatkiem prawdziwej wanilii i sosem truskawkowym. Pyszne połączenie smaków! Koniecznie sprawdź ten przepis na pyszną bezę Pavlova!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie bezy:
-
Krok 1
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.
-
Krok 2
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier . Miksuj do momentu ,aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
-
Krok 3
Ubitą bezę przełóż na blaszkę z wyposażenia piekarnika,wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągły blat. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 5 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz jeszcze przez 90 minut.
-
Krok 4
Bezę po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia.
Sos truskawkowy do Bezy Pavlova:
-
Krok 5
Truskawki zmiksuj blenderem i dodaj sok z cytryny.
-
Krok 6
Żelatynę zalej wrzątkiem i wymieszaj do rozpuszczenia się żelatyny.
-
Żelatyna
Niezastąpiony dodatek do przygotowywania ciast, deserów czy sosów.
-
Krok 7
Do żelatyny dodaj łyżeczkę zmiksowanych truskawek, po czym wszystko przelej do sosu truskawkowego i szybko wymieszaj.
-
Krok 8
Sos truskawkowy odstaw do lodówki do lekkiego stężenia, mieszając od czasu do czasu.
Krem waniliowy do Bezy Pavlova:
-
Krok 9
Do miski przelej śmietankę, dodaj serek mascarpone, cukier puder i pastę waniliową.
-
Pasta z wanilii
W postaci gładkiego żelu dzięki czemu świetnie rozprowadza się w kremie. Nadaje intensywny, esencjonalny, waniliowy smak.
-
Krok 10
Krem zmiksuj do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji ,a następnie przełóż na wystudzoną bezę.
Dekorowanie tortu bezowego:
-
Krok 11
Kilka truskawek odłóż do dekoracji.Pozostałe pokrój na kawałki i wymieszaj z sosem truskawkowym.
1.
-
Krok 12
Truskawki z sosem nałóż na krem i udekoruj całymi truskawkami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bezy/beza-pavlova |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze