1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Wega艅skie
  4. Fale dunaju bez mleka i jajek

Fale dunaju bez mleka i jajek

Fale dunaju pokrojone w kostk臋 na paterze - Wszystkiego S艂odkiego
Fale dunaju pokrojone w kostk臋 na paterze - Wszystkiego S艂odkiego
Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Jak by膰 na fali w dzisiejszych czasach? Zamieni膰 klasyczne wersje ciast na ich wega艅skie odpowiedniki! Je艣li nie wiecie od czego zacz膮膰, fale Dunaju b臋d膮 idealn膮 propozycj膮! 馃寠

To dzi臋ki wi艣niom馃崚馃崚 zatopionym w wilgotnym, ucieranym cie艣cie powstaj膮 charakterystyczne wyburzesznia do z艂udzenia przypominaj膮ce fale. Jeszcze tylko warstwa waniliowego budyniu, czekoladowa polewa, i gotowe! Wega艅skie fale Dunaju bez mleka i jajek skradn膮 Wasze serca!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Wega艅skie ciasto ucierane:

  • Krok 1

    Utrzyj cukier, z cukrem z wanili膮 i mas艂em ro艣linnym. Podczas ucierania do napoju sojowego dodaj ocet i wymieszaj.

    Na blacie kuchennym cukier z wanili膮, kostki mas艂a ro艣linnego i cukier w misie kuchennej.
  • Krok 2

    Do utartej masy dodaj napój sojowy z octem (powinien si臋 艣ci膮膰) i wymieszaj.

    Nap贸j sojowy, a obok misa z utartym cukrem i margaryn膮.
  • Krok 3

    Wymieszaj m膮k臋 pszenn膮, z m膮k膮 ziemniaczan膮 oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj suche sk艂adniki do mokrych i wymieszaj. Podziel ciasto na po艂ow臋. Do jednej cz臋艣ci wmieszaj kakao.

    W misie m膮ka pszenna. Obok opakowanie proszku do pieczenia.
  • Krok 4

    Do formy o wymiarach 33 x 23 cm wy艂o偶onej papierem do pieczenia prze艂ó偶 jasne ciasto. Nast臋pnie czekoladowe i delikatnie wyrównaj.

    Jasne ciasto prze艂o偶one do formy. Obok ciasto czekoladowe w misie.
  • Krok 5

    Na wierzchu pouk艂adaj wi艣nie. Je偶eli u偶ywasz mro偶onych owoców, nie odmra偶aj ich przed u艂o偶eniem na cie艣cie. Piecz przez 35-40 minut w temperaturze 180°C.

    Wi艣nie u艂o偶one na cie艣cie.

Krem budyniowy:

  • Krok 6

    500 ml napoju sojowego zagotuj. Pozosta艂膮 cz臋艣膰 napoju wymieszaj z budyniem i cukrem. Do gotuj膮cego si臋 p艂ynu dolej rozmieszany proszek budyniowy i gotuj ci膮gle mieszaj膮c, do uzyskania g臋stej masy.

    W garnku nap贸j sojowy. Obok cukier i budy艅 waniliowy.
  • Krok 7

    Do gor膮cego budyniu wmieszaj mas艂o ro艣linne i przelej mas臋 na upieczone ciasto.

    Krem budyniowy w garnku. Obok upieczone ciasto.

Polewa czekoladowa:

  • Krok 8

    Czekolad臋 zalej gor膮c膮 艣mietank膮 ro艣linn膮 i zblenduj.

    Na blacie kuchennym czekolada i 艣mietanka.
  • Krok 9

    Rozprowad藕 na wierzchu polew臋 czekoladow膮 i wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin. Ka偶dy kawa艂ek ciasta udekoruj o艂ówkiem z czekolady.

    Gotowe ciasto fale-dunaju w wersji ro艣linnej.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/fale-dunaju-bez-mleka-i-jajek

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej