Fale dunaju bez mleka i jajek
Jak być na fali w dzisiejszych czasach? Zamienić klasyczne wersje ciast na ich wegańskie odpowiedniki! Jeśli nie wiecie od czego zacząć, fale Dunaju będą idealną propozycją! 🌊
To dzięki wiśniom🍒🍒 zatopionym w wilgotnym, ucieranym cieście powstają charakterystyczne wyburzesznia do złudzenia przypominające fale. Jeszcze tylko warstwa waniliowego budyniu, czekoladowa polewa, i gotowe! Wegańskie fale Dunaju bez mleka i jajek skradną Wasze serca!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Wegańskie ciasto ucierane:
-
Krok 1
Utrzyj cukier, z cukrem z wanilią i masłem roślinnym. Podczas ucierania do napoju sojowego dodaj ocet i wymieszaj.
-
Krok 2
Do utartej masy dodaj napój sojowy z octem (powinien się ściąć) i wymieszaj.
-
Krok 3
Wymieszaj mąkę pszenną, z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj. Podziel ciasto na połowę. Do jednej części wmieszaj kakao.
-
Krok 4
Do formy o wymiarach 33 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia przełóż jasne ciasto. Następnie czekoladowe i delikatnie wyrównaj.
-
Krok 5
Na wierzchu poukładaj wiśnie. Jeżeli używasz mrożonych owoców, nie odmrażaj ich przed ułożeniem na cieście. Piecz przez 35-40 minut w temperaturze 180°C.
Krem budyniowy:
-
Krok 6
500 ml napoju sojowego zagotuj. Pozostałą część napoju wymieszaj z budyniem i cukrem. Do gotującego się płynu dolej rozmieszany proszek budyniowy i gotuj ciągle mieszając, do uzyskania gęstej masy.
-
Krok 7
Do gorącego budyniu wmieszaj masło roślinne i przelej masę na upieczone ciasto.
Polewa czekoladowa:
-
Krok 8
Czekoladę zalej gorącą śmietanką roślinną i zblenduj.
-
Krok 9
Rozprowadź na wierzchu polewę czekoladową i wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin. Każdy kawałek ciasta udekoruj ołówkiem z czekolady.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/fale-dunaju-bez-mleka-i-jajek |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze