1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Fale dunaju bez mleka i jajek

Fale dunaju bez mleka i jajek

Fale dunaju pokrojone w kostkę na paterze - Wszystkiego Słodkiego
Fale dunaju pokrojone w kostkę na paterze - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Jak być na fali w dzisiejszych czasach? Zamienić klasyczne wersje ciast na ich wegańskie odpowiedniki! Jeśli nie wiecie od czego zacząć, fale Dunaju będą idealną propozycją! 🌊

To dzięki wiśniom🍒🍒 zatopionym w wilgotnym, ucieranym cieście powstają charakterystyczne wyburzesznia do złudzenia przypominające fale. Jeszcze tylko warstwa waniliowego budyniu, czekoladowa polewa, i gotowe! Wegańskie fale Dunaju bez mleka i jajek skradną Wasze serca!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Wegańskie ciasto ucierane:

  • Krok 1

    Utrzyj cukier, z cukrem z wanilią i masłem roślinnym. Podczas ucierania do napoju sojowego dodaj ocet i wymieszaj.

    Na blacie kuchennym cukier z wanilią, kostki masła roślinnego i cukier w misie kuchennej.
  • Krok 2

    Do utartej masy dodaj napój sojowy z octem (powinien się ściąć) i wymieszaj.

    Napój sojowy, a obok misa z utartym cukrem i margaryną.
  • Krok 3

    Wymieszaj mąkę pszenną, z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj. Podziel ciasto na połowę. Do jednej części wmieszaj kakao.

    W misie mąka pszenna. Obok opakowanie proszku do pieczenia.
  • Krok 4

    Do formy o wymiarach 33 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia przełóż jasne ciasto. Następnie czekoladowe i delikatnie wyrównaj.

    Jasne ciasto przełożone do formy. Obok ciasto czekoladowe w misie.
  • Krok 5

    Na wierzchu poukładaj wiśnie. Jeżeli używasz mrożonych owoców, nie odmrażaj ich przed ułożeniem na cieście. Piecz przez 35-40 minut w temperaturze 180°C.

    Wiśnie ułożone na cieście.

Krem budyniowy:

  • Krok 6

    500 ml napoju sojowego zagotuj. Pozostałą część napoju wymieszaj z budyniem i cukrem. Do gotującego się płynu dolej rozmieszany proszek budyniowy i gotuj ciągle mieszając, do uzyskania gęstej masy.

    W garnku napój sojowy. Obok cukier i budyń waniliowy.
  • Krok 7

    Do gorącego budyniu wmieszaj masło roślinne i przelej masę na upieczone ciasto.

    Krem budyniowy w garnku. Obok upieczone ciasto.

Polewa czekoladowa:

  • Krok 8

    Czekoladę zalej gorącą śmietanką roślinną i zblenduj.

    Na blacie kuchennym czekolada i śmietanka.
  • Krok 9

    Rozprowadź na wierzchu polewę czekoladową i wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin. Każdy kawałek ciasta udekoruj ołówkiem z czekolady.

    Gotowe ciasto fale-dunaju w wersji roślinnej.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/fale-dunaju-bez-mleka-i-jajek

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej