Tofumisu - wegańskie tiramisu
Serce tiramisu stanowi krem o odpowiedniej konsystencji! Jak osiągnąć oczekiwany efekt bez obecności żółtek i serka mascarpone? Z pomocą przychodzi tofu oraz zblendowane orzechy nerkowca, które wspólnie smakują wybornie!😍
W jego przygotowaniu możesz obrać dwie drogi. Łatwiejszą, w której korzystasz z gotowych biszkoptów, lub nieco bardziej czas ☕ ochłonną, polegającą na wcześniejszym przygotowaniu wegańskich biszkoptów, nasączanych w późniejszym etapie espresso i amaretto.☕
Wypróbuj mój sprawdzony przepis na tofumisu - tiramisu w wersji wegańskiej! Przekonaj się jak dobrze smakuje! Ten deser możesz przygotować w naczyniu lub w pojedynczych pucharkach.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie tofumisu (wegańskiego tiramisu):
-
Krok 1
Do przygotowania mojego tofumisu użyłam upieczonych wcześniej wegańskich biszkoptów z tego przepisu. Możesz też użyć gotowych biszkoptów.
-
Krok 2
Orzechy nerkowca zalej gorącą wodą i odstaw na godzinę lub najlepiej na całą noc. Gdy orzechy napęcznieją zlej z nich wodę.
-
Krok 3
Dwa espresso wymieszaj z likierem amaretto.
-
Krok 4
Tofu rozkrusz i zalej sokiem z cytryny.
-
Krok 5
Odsączone orzechy przelóż do malaksera. Dodaj syrop klonowy i zmiksuj na pastę. Następnie dodaj napój sojowy i jeszcze raz dokładnie zblenduj.
Dodawaj płyn do orzechów stopniowo, żeby zblendowały się na gładką pastę. Jeżeli dodasz od razu syrop klonowy i napój sojowy, orzechy gorzej się zmiksują.
-
Krok 6
Do masy stopniowo dodawaj tofu i dalej blenduj.
-
Krok 7
Masa z orzechów i tofu powinna być gładka. Na koniec dodaj olej kokosowy oraz ziarenka wydrążone z laski wanilii i ponownie zblenduj.
-
Laska wanilii z Wysp Pacyfiku
Wanilia w najczystszej formie! Zapakowana w szklaną fiolkę, aby zachować 100% jej smaku i aromatu.
-
Krok 8
Przygotuj naczynie w którym będziesz robić tofumisu (tiramisu dla wegan). Możesz użyć naczynia żaroodpornego (21x21 cm) albo zaserwować pojedyncze porcje deseru w szklankach.
-
Krok 9
Biszkopty namaczaj około 2 sekundy w kawie wymieszanej z amaretto. Ułóż je na dnie naczynia.
-
Krok 10
Warstwę biszkoptów przykryj masą z tofu i nerkowców (użyj połowy masy).
-
Krok 11
Na masie ułóż kolejną warstwę nasączonych w kawie i amaretto, biszkoptów.
-
Krok 12
Na biszkoptach rozsmaruj pozostałą część masy z tofu i nerkowców. Tak przygotowany deser owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc. W tym czasie deser stężeje i będzie idealny do krojenia.
-
Krok 13
Przed podaniem posyp tofumisu kakao. Smacznego! 💚
-
Może się przydać
Sitko w kolorze miętowym z drewnianą rączką. Pięknie się prezentuje!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/tofumisu-weganskie-tiramisu |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze