1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Wegańskie biszkopty a'la savoiardi (podłużne)

Wegańskie biszkopty a'la savoiardi (podłużne)

wegańskie biszkopty a'la savoiardi oprószone cukrem pudrem. Ułożone na zielonej paterze - Wszystkiego Słodkiego
wegańskie biszkopty a'la savoiardi oprószone cukrem pudrem. Ułożone na zielonej paterze - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Wegańskie biszkopty a'la savoiardi (bez jajek i mleka) to podłużne ciasteczka, które są nieodzownym elementem popularnego włoskiego deseru tiramisu. Ale zaraz, zaraz... jak je przygotować w wersji wegańskiej? Po kilku próbach zamieszczam Wam przepis na chrupiące biszkopty, które idealnie nadają się do maczania w kawie i amaretto.🥰 Spróbujcie również mojego przepisu na tofumisu, w którym użyłam właśnie tych biszkoptów.😋


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie wegańskich biszkoptów a'la savoiardi (bez jajek i mleka):

  • Krok 1

    Wymieszaj razem suche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz cukier.

    W misce mąka pszenna, obok mąka ziemniaczana, cukier i proszek do pieczenia Dr. Oetkera.
  • Krok 2

    Następnie wymieszaj razem mokre składniki: napój sojowy, syrop klonowy, olej rzepakowy i pastę z wanilii.

    Napój sojowy w szklance, syrop klonowy w kokilce, olej rzepakowy w dzbanku i pasta z wanilii Taylor & Colledge
  • Pasta waniliowa ekologiczna Taylor & Colledge

    W jednej łyżeczce zawarta jest intensywność całej laski wanilii. Bez glutenu, bez konserwantów!

    Pasta waniliowa ekologiczna Taylor & Colledge
  • Krok 3

    Do suchych składników dodaj mokre i krótko wymieszaj mikserem, tylko do połączenia składników.

    Ciasto na biszkopty przed zagnieceniem w misie ceramicznej, obok mikser ręczny firmy Bosch.
  • Krok 4

    Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C (termoobieg). Ciasto przełóż do worka cukierniczego z tylką z okrągłą końcówką.

    Ciasto przełożone do rękawa cukierniczego z tylką z okrągłą końcówką.
  • Marta poleca

    Szeroki wybór worków (rękawów) cukierniczych jedno- i wielorazowych znajdziesz w Sklepie Wszystkiego Słodkiego!

    Marta poleca
  • Krok 5

    Na blachę wyciskaj paski ciasta o długości około 8 cm. Ciasto możesz odcinać nożyczkami. Posyp cukrem pudrem i wstaw do piekarnika na około 14-15 minut. 

    Ciasto w rękawie cukierniczym. Obok paski ciasta na blasze, posypane cukrem pudrem.
  • Krok 6

    Upieczone wegańskie biszkopciki pozostaw do wystudzenia. Idealnie sprawdzą się jako składnik deseru, np. do tofumisu. 😍

    Upieczone biszkopty na blasze. Obok rękawica kuchenna Dr. Oetkera.
  • Może się przydać

    Rękawica kuchenna w szarym kolorze! Pięknie się prezentuje!

    Może się przydać
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasteczka/weganskie-biszkopty-ala-savoiardi-podluzne

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej