Beza z aquafaby z kremem i owocami
Pyszna beza bez użycia jajek?🌿 To możliwe! Wegańskie czary mary i oto ona - najlepsza beza z aquafaby, czyli wody pozostałej po odsączeniu ciecierzycy. Postawiłam na zupełnie klasyczne zestawienie, które zawsze się sprawdza - beza bez jajek w połączeniu z roślinną śmietanką, owocami lata 🍒🍓🍑i chrupiącymi, podprażonymi płatkami migdałów. Efekt jest nieziemski!😻
Dodatek kamienia winnego sprawia, że beza pozostanie bardziej stabilna i zachowa swój kształt po suszeniu. Również temperatura piekarnika jest tutaj nie bez znaczenia - pamiętajcie, że bezę suszymy optymalnie w temperaturze około 100-110 °C. Wtedy będzie idealna - zachowa śnieżnobiały kolor, w środku zaskoczy Cię delikatną pianką, a na zewnątrz pozostanie chrupiąca👌
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Beza z aquafaby:
-
Krok 1
Aquafabę przełóż do misy robota i zacznij ubijać. W miseczce wymieszaj cukier z cukrem pudrem, a następnie dodawaj stopniowo, ubijając bezę.
-
Krok 2
Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli i kamień winny. Dzięki niemu beza będzie bardziej utrzymywała swój kształt. Ubijaj do momentu, aż beza będzie lśniąca i sztywna.
-
Krok 3
Piekarnik nagrzej do 120°C. Na blasze do pieczenia połóż papier do pieczenia lub matę silikonową.
-
Mata silikonowa
Idealna do pieczenia różnego rodzaju ciast. Dzięki perforowanej powierzchni ciepło rozkłada się równomiernie podczas pieczenia, dzięki czemu nasze ciasto jest idealne wypieczone.
-
Krok 4
Wyłóż masę bezową za pomocą szpatuły lub łyżki i uformuj blat bezowy. Piecz w nagrzanym piekarniku w trybie termoobieg najpierw przez 15 minut w temperaturze 120°C, a następnie zmniejsz temperaturę do 110°C i piecz jeszcze 3 godziny.
-
Krok 5
Upieczoną bezę pozostaw w piekarniku do całkowitego wysuszenia.
Wegańska bita śmietana:
-
Krok 6
Schłodzoną śmietankę wegańską (możesz też użyć twardej części z mleczka kokosowego) przełóż do miski i ubij. Pod koniec ubijania dodaj pastę z wanilii oraz śmietan-fix, wymieszany z cukrem pudrem.
-
Krok 7
Ubitą śmietankę wegańską przełóż na wystudzoną bezę.
Dekorowanie:
-
Krok 8
Udekoruj świeżymi owocami,
-
Krok 9
oraz uprażonymi płatkami migdałów i listkami mięty.
* Dobrze jest zredukować aquafabę, czyli jeżeli używamy 150 ml aquafaby, to przelewamy do garnka 300 ml i podgrzewamy, aż połowa odparuje. Następnie schładzamy płyn i dopiero wtedy go używamy do ubicia.
* Śmietankę warto nałożyć bezpośrednio przed podaniem, żeby beza za bardzo nie namokła.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/beza-z-aquafaby-z-kremem-i-owocami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze