1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Beza z aquafaby z kremem i owocami

Beza z aquafaby z kremem i owocami

Beza wegańska z aquafaby z kremem i owocami - Wszystkiego Słodkiego
Beza wegańska z aquafaby z kremem i owocami - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Pyszna beza bez użycia jajek?🌿 To możliwe! Wegańskie czary mary i oto ona - najlepsza beza z aquafaby, czyli wody pozostałej po odsączeniu ciecierzycy. Postawiłam na zupełnie klasyczne zestawienie, które zawsze się sprawdza - beza bez jajek w połączeniu z roślinną śmietanką, owocami lata 🍒🍓🍑i chrupiącymi, podprażonymi płatkami migdałów. Efekt jest nieziemski!😻

Dodatek kamienia winnego sprawia, że beza pozostanie bardziej stabilna i zachowa swój kształt po suszeniu. Również temperatura piekarnika jest tutaj nie bez znaczenia - pamiętajcie, że bezę suszymy optymalnie w temperaturze około 100-110 °C. Wtedy będzie idealna - zachowa śnieżnobiały kolor, w środku zaskoczy Cię delikatną pianką, a na zewnątrz pozostanie chrupiąca👌

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Beza z aquafaby:

  • Krok 1

    Aquafabę przełóż do misy robota i zacznij ubijać. W miseczce wymieszaj cukier z cukrem pudrem, a następnie dodawaj stopniowo, ubijając bezę. 

    Aquafaba w misie. Obok cukier puder z cukrem.
  • Krok 2

    Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli i kamień winny. Dzięki niemu beza będzie bardziej utrzymywała swój kształt. Ubijaj do momentu, aż beza będzie lśniąca i sztywna.

    Ubijanie bezy w misie. Obok mąka ziemniaczana i winian potasu.
  • Krok 3

    Piekarnik nagrzej do 120°C. Na blasze do pieczenia połóż papier do pieczenia lub matę silikonową.

    Ubita beza w misie. Obok blacha z wyposażenia piekarnika z położoną matą silikonową.
  • Mata silikonowa

    Idealna do pieczenia różnego rodzaju ciast. Dzięki perforowanej powierzchni ciepło rozkłada się równomiernie podczas pieczenia, dzięki czemu nasze ciasto jest idealne wypieczone.

    Mata silikonowa
  • Krok 4

    Wyłóż masę bezową za pomocą szpatuły lub łyżki i uformuj blat bezowy. Piecz w nagrzanym piekarniku w trybie termoobieg najpierw przez 15 minut w temperaturze 120°C, a następnie zmniejsz temperaturę do 110°C i piecz jeszcze 3 godziny.

    Ubita beza uformowana na macie silikonowej.
  • Krok 5

    Upieczoną bezę pozostaw w piekarniku do całkowitego wysuszenia.

    Upieczona wegańska beza.

Wegańska bita śmietana:

  • Krok 6

    Schłodzoną śmietankę wegańską (możesz też użyć twardej części z mleczka kokosowego) przełóż do miski i ubij. Pod koniec ubijania dodaj pastę z wanilii oraz śmietan-fix, wymieszany z cukrem pudrem.

    Wegańska śmietanka w misie. Obok śmietan-fix Dr. Oetkera, cukier puder oraz pasta z wanilii Bourbon Dr. Oetkera.
  • Krok 7

    Ubitą śmietankę wegańską przełóż na wystudzoną bezę.

    Ubita śmietanka w misie oraz wegański blat bezowy.

Dekorowanie:

  • Krok 8

    Udekoruj świeżymi owocami,

    Wegańska beza z bitą śmietanką wegańską udekorowana owocami.
  • Krok 9

    oraz uprażonymi płatkami migdałów i listkami mięty.

    Wegański tort bezowy udekorowany śmietanką, owocami i płatkami migdałów.

* Dobrze jest zredukować aquafabę, czyli jeżeli używamy 150 ml aquafaby, to przelewamy do garnka 300 ml i podgrzewamy, aż połowa odparuje. Następnie schładzamy płyn i dopiero wtedy go używamy do ubicia.

* Śmietankę warto nałożyć bezpośrednio przed podaniem, żeby beza za bardzo nie namokła.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/beza-z-aquafaby-z-kremem-i-owocami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej