Babka piaskowa z wanilią
Przygotowując się do świąt stawiacie na kulinarne nowości, czy jednak na Waszych stołach królują klasyki? Ja zawsze staram się przygotować zarówno coś nowego, co zaskoczy moich najbliższych, ale nie zapominam o prostych i przede wszystkim sprawdzonych przepisach, które zawsze się udają i wszystkim smakują 😋 Jednym z nich jest klasyczna babka piaskowa z wanilią - pieczona w formie z kominem, dzięki czemu ma ciekawy kształt i pięknie wygląda 💛
Babka piaskowa z wanilią to ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie Wielkanocy! 🐇 Pyszna babka z wyraźną nutą wanilii - lekka i puszysta❤️ Babka piaskowa nie potrzebuje wielu dekoracji – ja swoją oprószam cukrem pudrem i w takim wydaniu zdobi mój świąteczny stół🐣
Poszukujesz sprawdzonych przepisów na ciasta wielkanocne? Sprawdź nasze świąteczne inspiracje!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Mąka Polka, Bosch, Kerrygold
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie babki piaskowej z wanilią:
-
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C. Formę na babkę z kominem wysmaruj masłem i oprósz mąką.
-
Krok 2
Żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj z cukrami na puszystą konsystencję. Dodaj szczyptę soli. Do utartego masła dodawaj kolejno po 1 żółtku i dalej ucieraj.
-
Krok 3
Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodawaj je stopniowo do utartego masła z żółtkami i mieszaj tylko do połączenia.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
-
Krok 4
Białka ubij i wmieszaj je partiami delikatnie do ciasta.
-
Krok 5
Ciasto przelej do formy na babkę.
-
Marta poleca
Sprawdź nasze formy do pieczenia babek z kominem. Dzięki nieprzywierającej powłoce Twoje ciasta zawsze równo się upieką i nie będą przywierać!
-
Krok 6
Babkę piecz przez 55 minut do suchego patyczka.
-
Krok 7
Po upieczeniu ciasto pozostaw w formie na 10 minut, a następnie wyjmij je na kratkę do wystudzenia. Po wystygnięciu babkę oprósz cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-piaskowa-z-wanilia |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze