1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babka piaskowa z wanilią

Babka piaskowa z wanilią

babka piaskowa z wanilią posypana cukrem pudrem - wszystkiego słodkiego
babka piaskowa z wanilią posypana cukrem pudrem - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Przygotowując się do świąt stawiacie na kulinarne nowości, czy jednak na Waszych stołach królują klasyki? Ja zawsze staram się przygotować zarówno coś nowego, co zaskoczy moich najbliższych, ale nie zapominam o prostych i przede wszystkim sprawdzonych przepisach, które zawsze się udają i wszystkim smakują 😋 Jednym z nich jest klasyczna babka piaskowa z wanilią - pieczona w formie z kominem, dzięki czemu ma ciekawy kształt i pięknie wygląda 💛

Babka piaskowa z wanilią to ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie Wielkanocy! 🐇 Pyszna babka z wyraźną nutą wanilii - lekka i puszysta❤️ Babka piaskowa nie potrzebuje wielu dekoracji – ja swoją oprószam cukrem pudrem i w takim wydaniu zdobi mój świąteczny stół🐣

Poszukujesz sprawdzonych przepisów na ciasta wielkanocne? Sprawdź nasze świąteczne inspiracje!

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Mąka Polka, Bosch, Kerrygold


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie babki piaskowej z wanilią:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C. Formę na babkę z kominem wysmaruj masłem i oprósz mąką.

    Forma do babki wysmarowana masłem i oprószona mąką.
  • Krok 2

    Żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj z cukrami na puszystą konsystencję. Dodaj szczyptę soli. Do utartego masła dodawaj kolejno po 1 żółtku i dalej ucieraj.

    Ucieranie masła z cukrem i cukrem z wanilią.
  • Krok 3

    Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodawaj je stopniowo do utartego masła z żółtkami i mieszaj tylko do połączenia.

    W misie utarte masło z cukrami i żółtkami. Obok w miseczce mąka ziemniaczana, mąka pszenna i proszek do pieczenia Dr. Oetkera.
  • Mąka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.

    Mąka pszenna Polka do ciast
  • Krok 4

    Białka ubij i wmieszaj je partiami delikatnie do ciasta.

    Ubite białka w misie robota kuchennego firmy Bosch.
  • Krok 5

    Ciasto przelej do formy na babkę.

    Ciasto na babkę wyłożone do formy.
  • Marta poleca

    Sprawdź nasze formy do pieczenia babek z kominem. Dzięki nieprzywierającej powłoce Twoje ciasta zawsze równo się upieką i nie będą przywierać!

    Marta poleca
  • Krok 6

    Babkę piecz przez 55 minut do suchego patyczka.

    Upieczona babka piaskowa w formie.
  • Krok 7

    Po upieczeniu ciasto pozostaw w formie na 10 minut, a następnie wyjmij je na kratkę do wystudzenia. Po wystygnięciu babkę oprósz cukrem pudrem.

    Upieczona babka piaskowa z wanilią.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-piaskowa-z-wanilia

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej