Ciasto brzoskwiniowe z karmelową kruszonką z orzechami
Ciasto brzoskwiniowe 🍑 z karmelową kruszonką z orzechami jest deserem, którym będę żegnała jesień 🍂 Jest to wyjątkowe ciasto, ponieważ kruszonkę przygotowałam z dodatkiem orzechów włoskich i brązowego cukru – koniecznie wypróbujcie! Jestem przekonana, że tak jak ja staniecie się fanami takiej wersji kruszonki 💗 Ciasto jest przyjemnie owocowe i zdecydowanie zapowiada nadchodzącą jesień. Gwarantuję, że cały dom będzie pięknie pachniał pieczoną brzoskwinią i orzechami!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie karmelowej kruszonki z orzechami:
-
Krok 1
Orzechy włoskie posiekaj i odłóż do miski. Do drugiej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj cukier, cukier ze skórką pomarańczową, pokrojone w kostki masło i orzechy.
-
Może się przydać
Cukier ze skórką pomarańczową nada Twoim wypiekom iście cytrusowej nuty. Aromat dojrzewających we włoskim słońcu pomarańczy to gwarancja niesamowitych smaków i zapachów w Twojej kuchni. Cukier idealnie nadaje się do ciast, deserów czy napojów.
-
Krok 2
Szybko zagnieć na kruszonkę i wstaw do lodówki.
Ciasto brzoskwiniowe:
-
Krok 3
Piekarnik nagrzej do 170°C. Formę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Brzoskwinie umyj i pokrój w półplastry. Białka oddziel od żółtek.
-
Krok 4
Ubij białka z cukrem na sztywną i lśniącą pianę, dodaj cukier z wanilią, a następnie żółtka.
-
Krok 5
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i połącz z masą jajeczną. Partiami dodawaj masło i maślankę. Wymieszaj do połączenia składników.
-
Krok 6
Tak przygotowane ciasto przełóż do formy. Ułóż na nim brzoskwinie i posyp kruszonką. Piecz przez około 60 minut (do suchego patyczka).
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/ciasto-brzoskwiniowe-karmelowa-kruszonka-orzechami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze