1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Bezglutenowe galette z brzoskwiniami i tymiankiem

Bezglutenowe galette z brzoskwiniami i tymiankiem

Bezglutenowe galette z brzoskwiniami i tymiankiem położone na drewnianej, okrągłej paterze
Bezglutenowe galette z brzoskwiniami i tymiankiem położone na drewnianej, okrągłej paterze
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Tym razem przychodzę do Was z przepisem na wyjątkowe ciasto – bezglutenowe galette. Królową deseru w tym przypadku jest soczysta brzoskwinia.🍑 Połączenie z malinami, gałązkami tymianku i płatkami migdałów daje wyjątkowo oryginalny smak. Tymianek idealnie współgra z brzoskwiniami. Brzmi dobrze? Zapraszam do wypróbowania przepisu, dzięki któremu wyczarujesz deser, który zniknie z talerzy w zaledwie kilka minut 🍽️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód do galette:

  • Krok 1

    Mąkę migdałową, jaglaną, ziemniaczaną, cukier trzcinowy, cukier z wanilią i szczyptę soli wymieszaj.

    Mąka migdałowa, jaglana, ziemniaczana, cukier kokosowy, cukier z wanilią Dr. Oetkera i szczypta soli w osobnych miseczkach
  • Krok 2

    Dodaj wodę, jajko i rozpuszczony olej kokosowy.

    Woda, jajko i rozpuszczony olej kokosowy w osobnych miseczkach
  • Krok 3

    Ciasto zagnieć i wstaw do lodówki na około 30 minut, do schłodzenia.

    Zagniecione kruche ciasto zawinięte w folię położone na blacie
  • Krok 4

    Schłodzone ciasto rozwałkuj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.

    Schłodzone ciasto rozwałkowane na prostokątnej blasze z wyposażenia piekarnika
  • Blacha wentylowana do ciasteczek

    Blacha wentylowana do pieczenia marki Wilton wykonana została w systemie Recipe Right Air, dzięki któremu ciepło równomiernie rozprowadza się po blaszce. Powłoka adhezyjna sprawia, że pod wypieki nie trzeba wykładać papieru do pieczenia, a to wszystko bez przywierania!

    Blacha wentylowana do ciasteczek

Nadzienie brzoskwiniowe do galette:

  • Krok 5

    Cukier trzcinowy wymieszaj z mąką migdałową. Mieszankę rozsyp równomiernie na rozwałkowanym cieście.

    Cukier kokosowy Dr. Oetkera i mąka migdałowa w miseczkach
  • Krok 6

    Brzoskwinie pokrój w półplastry. Jeżeli możesz usuń z nich skórę.

    Brzoskwinie pokrojone na półplastry
  • Krok 7

    Ułóż brzoskwinie na środku ciasta.

    Brzoskwinie ułożone na środku kruchego ciasta
  • Krok 8

    Ciasto posyp malinami, kilkoma gałązkami tymianku i płatkami migdałów.

    Brzoskwinie, maliny, tymianek i migdały ułożone na cieście.
  • Krok 9

    Delikatnie zawiń brzegi ciasta do środka i wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40 minut.

    Galette z owocami położone na papierze do pieczenia i na blaszce.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-glutenu/bezglutenowe-galette-z-brzoskwiniami-i-tymiankiem

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej