Bezglutenowe galette z brzoskwiniami i tymiankiem
Tym razem przychodzę do Was z przepisem na wyjątkowe ciasto – bezglutenowe galette. Królową deseru w tym przypadku jest soczysta brzoskwinia.🍑 Połączenie z malinami, gałązkami tymianku i płatkami migdałów daje wyjątkowo oryginalny smak. Tymianek idealnie współgra z brzoskwiniami. Brzmi dobrze? Zapraszam do wypróbowania przepisu, dzięki któremu wyczarujesz deser, który zniknie z talerzy w zaledwie kilka minut 🍽️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód do galette:
-
Krok 1
Mąkę migdałową, jaglaną, ziemniaczaną, cukier trzcinowy, cukier z wanilią i szczyptę soli wymieszaj.
-
Krok 2
Dodaj wodę, jajko i rozpuszczony olej kokosowy.
-
Krok 3
Ciasto zagnieć i wstaw do lodówki na około 30 minut, do schłodzenia.
-
Krok 4
Schłodzone ciasto rozwałkuj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.
-
Blacha wentylowana do ciasteczek
Blacha wentylowana do pieczenia marki Wilton wykonana została w systemie Recipe Right Air, dzięki któremu ciepło równomiernie rozprowadza się po blaszce. Powłoka adhezyjna sprawia, że pod wypieki nie trzeba wykładać papieru do pieczenia, a to wszystko bez przywierania!
Nadzienie brzoskwiniowe do galette:
-
Krok 5
Cukier trzcinowy wymieszaj z mąką migdałową. Mieszankę rozsyp równomiernie na rozwałkowanym cieście.
-
Krok 6
Brzoskwinie pokrój w półplastry. Jeżeli możesz usuń z nich skórę.
-
Krok 7
Ułóż brzoskwinie na środku ciasta.
-
Krok 8
Ciasto posyp malinami, kilkoma gałązkami tymianku i płatkami migdałów.
-
Krok 9
Delikatnie zawiń brzegi ciasta do środka i wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40 minut.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-glutenu/bezglutenowe-galette-z-brzoskwiniami-i-tymiankiem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze