1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Wegański sernik dyniowy bez pieczenia

Wegański sernik dyniowy bez pieczenia

Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
4.83/5 6 ocen

Wegańskie desery cieszą się coraz większą popularnością. Jesienią warto postawić na dynię. W tym przepisie w połączeniu z nerkowcami z powodzeniem zastępuje tradycyjną serową bazę! 😍Jest on kremowy i bardzo aromatyczny! A co najważniejsze, niewielka zawartość kalorii sprawia, że bez wyrzutów sumienia możesz sięgać po kolejny kawałek! 😊 Koniecznie wypróbuj ten przepis na wegański sernik dyniowy


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód do wegańskiego sernika:

  • Krok 1

    Zmiel orzechy włoskie i pestki dyni w blenderze. Drobno posiekaj daktyle, dodaj je do orzechów włoskich i pestek dyni, a następnie zmiksuj w jednolitą mieszankę. 

  • Krok 2

    Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia, równomiernie rozłóż mieszaninę bakalii w środku i włóż do lodówki na około 20 minut.

Masa dyniowa do sernika wegańskiego:

  • Krok 3

    Umyj dynię, osusz ją, pokrój na duże kawałki, a następnie zetrzyj za pomocą tarki.

  • Krok 4

    Zagotuj sok pomarańczowy, dodaj orzechy nerkowca i startą dynię, gotuj przez jakieś 15 minut, a następnie odstaw do ostudzenia.

  • Krok 5

    Dodaj ugotowaną, ostudzoną mieszankę dyni, soku i orzechów nerkowca do blendera wraz z ziarenkami z laski wanilii, syropem klonowym, cynamonem, solą i olejem kokosowym. Miksuj z najwyższą mocą przez około 1 minutę. Gotową masę przelej na daktylowy spód. Umieść ciasto w lodówce na około 3 godziny.

  • Laska wanilii z Wysp Pacyfiku

    Wanilia z Wysp Pacyfiku ceniona jest za delikatny, naturalny smak i intensywny waniliowy zapach z owocową nutą. Idealnie podkreśli smak Twoich ciast i deserów, nadając im niepowtarzalnego aromatu.

    Laska wanilii z Wysp Pacyfiku

Dekorowanie wegańskiego sernika dyniowego:

  • Krok 6

    Obierz pomarańczę, a następnią ją wyfiletuj*. Wyjmij ciasto z lodówki i udekoruj je cząstkami pomarańczy i pestkami dyni.

*Aby wyfiletować pomarańczę najpierw zetnij ostrym nożem skórkę wraz z białą błonką tak aby jak najmniej naruszyć miąższ. Następnie wykrój poszczególne cząstki owocu. Umieść nóż tuż obok błonki i wykrawaj trójkątne cząstki pomarańczy.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/weganski-sernik-dyniowy-bez-pieczenia

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej