Czekoladowy biszkopt kokosowy z malinami
Czekoladowy biszkopt kokosowy z malinami jest aromatycznym bezglutenowym ciastem. Puszysty, czekoladowy, pachnący i słodki - tak opisałabym biszkopt, który upiekłam na mące kokosowej. Przed pieczeniem, w ciasto lekko wcisnęłam maliny, które zostały otulone biszkoptem. Nadają one ciastu charakterystycznego, malinowego smaku😋 Wystudzone ciasto ozdobiłam domową polewą czekoladową 🍫
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Czekoladowy biszkopt kokosowy:
-
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do temperatury 175°C. Formę prostokątną o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Białka oddziel od żółtek. Ubij je stopniowo dodając cukier i cukier z wanilią.
-
Krok 3
Do sztywnej i lśniącej piany dodaj kolejno żółtka, delikatnie mieszając.
-
Krok 4
Przesiej mąkę kokosową, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszaj, aż do połączenia składników.
-
Krok 5
Masę przełóż do formy, a na wierzch ciasta ułóż świeże maliny.
-
Krok 6
Ciasto włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut. Odstaw do wystudzenia.
Dekoracja:
-
Krok 7
Gorzką czekoladę pokrój na mniejsze kawałki. Śmietankę zagotuj, zalej nią kawałki czekolady i dobrze wymieszaj.
-
Może się przydać
Gorzka czekolada BIO od Bio Planet z zawartością masy kakaowej 71%. Stanowi idealną słodką przekąskę, ale świetnie sprawdzi się do deserów, wypieków oraz kremów czekoladowych.
-
Krok 8
Roztopioną czekoladą polej wystudzone ciasto.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-glutenu/czekoladowy-biszkopt-kokosowy-malinami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze