Czekoladowe trufle z chili
Czekoladowe trufle z chili 🌶️to pyszna i zdrowa przekąska dla każdego. Pikantna nutka chili zachwyci najbardziej wyrafinowane podniebienia - ostrość tej przyprawy idealnie podbija słodki smak czekolady. Można je przygotować na kilka sposobów - obtaczając je w wiórkach kokosowych, pistacjach czy liofilizowanych owocach. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia... Zatem do dzieła!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przepis na trufle czekoladowe z chilli:
-
Krok 1
Jeśli używasz suszonych daktyli, zalej je wrzątkiem i odstaw na około 20 minut aż zmiękną. Odcedź.
-
Krok 2
W blenderze lub rozdrabniaczu zblenduj daktyle z ekstraktem waniliowym na gładką masę. Przełóż do miski i odstaw.
-
Krok 3
Do blendera włóż orzechy i płatki owsiane, zmiel drobno. Dodaj daktylową pulpę, kakao, chili i sól. Zblenduj wszystko razem. Powinieneś uzyskać plastyczną masę. Jej konsystencja zależy od rodzaju użytych daktyli. Jeśli jest bardzo sucha, dodaj odrobinę wody, jeśli za bardzo się lepi - więcej płatków owsianych.
-
Kakao Ciemne Dr. Oetkera
Oryginalne ciemne kakao z ziaren kakaowca, o niezwykle intensywnym smaku i aromacie - wprost ZE ŚWIATA NATURY. Doskonale sprawdzi się do przygotowania ciast, polew, deserów i picia.
Obtaczanie trufli:
-
Krok 4
Gotowe kulki obtaczaj w przygotowanych dodatkach. Dla ułatwienia możesz zwilżyć je przed obtoczeniem odrobiną wody. Przechowuj w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Trufle czekoladowe możes przechowywać w lodówce do 7 dni.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/lzejsze-zdrowsze/czekoladowe-trufle-z-chili |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze