Bezglutenowe ciasteczka orzechowe
Bezglutenowe ciasteczka orzechowe 🍪🍪 są delikatne, kruche i w kształcie idealnym na dwa przepyszne kęsy. Ciasteczka te nie zawierają mąki. Uprażenie orzechów pozwoliło uniknąć goryczki znajdującej się w skórce - zatem ich smak zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. 😉 Serdecznie zachęcam do upieczenia własnych ciasteczek orzechowych! ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Prażenie orzechów laskowych:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 175°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Orzechy wysyp na blasze. Włóż je do piekarnika na 10-15 minut, aż do momentu, gdy skórka zacznie pękać. Gdy orzechy trochę przestygną, pocieraj je o siebie, aby usunąć skórki.
-
Krok 3
Obrane i uprażone orzechy zmiel na drobny proszek (np. w młynku do kawy lub w dobrym blenderze kielichowym).
Przygotowanie bezglutenowych ciasteczek orzechowych:
-
Krok 4
Piekarnik nagrzej do temperatury 160°C. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 5
Białka ubij, dodając stopniowo cukier, aż do momentu, gdy piana zrobi się gęsta i lśniąca.
-
Krok 6
Dodaj ekstrakt migdałowy i na koniec delikatnie wmieszaj orzechy.
-
Krok 7
Gotową masę przełóż do worka cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskaj okrągłe ciasteczka.
-
Może się przydać
Tylka okrągła nr 1A marki Wilton sprawdzi się do wyciskania na blachę ciastek, bez i makaroników, a także do ozdabiania ciast i tortów. Dzięki niej stworzysz takie ozdoby, jak koronki, koraliki czy struny. :)
-
Krok 8
Ciasteczka piecz przez 12-15 minut, aż do uzyskania jasnobrązowego koloru.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-glutenu/ciasteczka-orzechowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze