1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Rolada biszkoptowa bezglutenowa

Rolada biszkoptowa bezglutenowa

rolada biszkoptowa bezglutenowa z kremem śmietankowym i brzoskwiniami oprószona cukrem pudrem - wszystkiego słodkiego
rolada biszkoptowa bezglutenowa z kremem śmietankowym i brzoskwiniami oprószona cukrem pudrem - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Rolada biszkoptowa bezglutenowa z brzoskwiniami. Bazę stanowi prosty bezglutenowy biszkopt, do którego możesz wykorzystać ulubione dodatki: krem, bitą śmietanę, owoce. :) Biszkopt jest delikatniejszy i cieńszy niż w klasycznej wersji, do której wykorzystuje się mąkę pszenną, ale pomimo tego jest puszysty i bardzo, bardzo smaczny! Dziś dodałam śmietankowy krem i brzoskwinie. Polecam! 🍑🍑

Zobacz przy okazji nasz poradnik, jak upiec idealny biszkopt! 😃


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu bezglutenowego:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

    blacha z wyposażenia piekarnika wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Obie mąki przesiej razem z proszkiem do pieczenia.

    mąki bezglutenowe w misce, opakowanie bezglutenowego proszku do pieczenia dr. oetkera
  • Krok 3

    Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera.

    białka w dużej misce, mieszadła miksera, żółtka w małej miseczce
  • Krok 4

    Następnie dodawaj kolejno żółtka, ciągle ubijając. Do masy z żółtkami dodaj cukier puder razem z cukrem z wanilią i jeszcze przez chwilę ubijaj. Na koniec dodaj przesiane suche składniki i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj przy pomocy szpatuły lub rózgi.

    cukier puder razem z cukrem z wanilią bourbon z madagaskaru bez glutenu w misce, opakowanie cukru z wanilią
  • Krok 5

    Gotową masę rozprowadź równomiernie na blasze i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 10-12 minut do lekkiego zrumienienia.

  • Krok 6

    W międzyczasie przygotuj czystą ściereczkę i oprósz ją cukrem pudrem. Brzoskwinie pokrój w niedużą kostkę.

  • Krok 7

    Upieczony biszkopt delikatnie przełóż na ściereczkę, zdejmij papier do pieczenia i zwiń w ściereczkę zaginając dłuższy bok do środka. Odłóż do wystudzenia.

    upieczony biszkopt zwinięty w roladę na ściereczce posypanej cukrem pudrem

Krem do rolady biszkoptowej bezglutenowej:

  • Krok 8

    Gdy biszkopt wystygnie, schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, a pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Zmiksuj wszystko dokładnie przez krótką chwilę.

  • Krok 9

    Biszkopt ostrożnie rozwiń, wyłóż na niego krem, a następnie posyp kawałkami brzoskwiń i dociśnij je do kremu. Całość zwiń w roladę i odstaw do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Porada:

⭐ Do rolady możesz użyć nie tylko brzoskwiń, ale również innych ulubionych owoców.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-glutenu/rolada-biszkoptowa-bezglutenowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej