1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Chlebek bananowy bez jajek, mleka i mąki

Chlebek bananowy bez jajek, mleka i mąki

chlebek bananowy bez jajek, mleka i mąki z czekoladą - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Chlebek bananowy należy do tych wypieków, które nie dosyć, że wprost nie mogą się nie udać, to w dodatku są bajecznie proste w przygotowaniu, nie wymagają dziesiątek składników i godzin spędzonych kuchni. Powiem więcej! Stwierdzenie, że banana bread po prostu robi się sam wcale nie jest błędne! 😉

Chlebek bananowy to cudowna propozycja zarówno śniadaniowa jak i deserowa.🍌 Dzięki kilku modyfikacjom klasycznego przepisu możesz z powodzeniem otrzymać jego wersję wegańską i jednocześnie bezglutenową. Banana bread bez jajek, mąki i mleka kusi aromatem indonezyjskiego cynamonu.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie chlebka bananowego bez jajek, mleka i mąki:

  • Krok 1

    Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.

    Keksówka firmy Wilton 23 cm wyłożona papierem do pieczenia.
  • Marta poleca

    Świetnie sprawdzi się do wypieku chlebka bananowego, ciasta czekoladowego, keksu czy chleba.

    Marta poleca
  • Krok 2

    Do misy dodaj dodaj mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną, jaglaną i proszek do pieczenia.

    W misie proszek do pieczenia bez glutenu Dr. Oetkera i wymieszane mąki bezglutenowe w misie.
  • Krok 3

    Dodaj cynamon i wymieszaj.

    W misie wymieszane mąki bezglutenowe, obok cynamon mielony Dr. Oetkera.
  • Krok 4

    Zmielone siemię lniane zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw do napęcznienia.

    Zmielone siemię lniane zalane wrzątkiem.
  • Krok 5

    Banany rozgnieć widelcem. Dodaj siemię lniane, syrop z agawy i olej. Wymieszaj.

    W misie rozgniecione banany. Obok zmielone siemię lniane, olej i syrop z agawy,
  • Krok 6

    Pokrój ciemną czekoladę. 

    Pokrojona gorzka czekolada na drewnianej desce. Obok wymieszane mokre i suche składniki.
  • Krok 7

    Składniki suche dodaj do mokrych i wymieszaj tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszaj czekoladę (część odłóż do posypania na wierzchu).

    Wymieszana masa na chlebek bananowy.
  • Krok 8

    Ciasto przełóż do keksówki. Przekrój banana wzdłuż i ułóż na wierzchu. Posyp kawałkami czekolady. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut.

    Chlebek bananowy przed upieczeniem.
  • Krok 9

    Upieczony chlebek bananowy odstaw do wystudzenia.

    Upieczony wegański i bezglutenowy chlebek bananowy.
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Porada:

⭐ Każda ciemna czekolada w czystej formie jest wegańska, ale może zawierać ilości śladowe np. nabiału. Jeśli poszukujesz 100% wegańskiej opcji, wybierz czekolady Callebaut NXT - w wersji ciemnej 🛒 i mlecznej 🛒. Dodatkowo są one również bez ilości śladowych glutenu, laktozy, soi i alergenów.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-glutenu/chlebek-bananowy-bez-jajek-mleka-i-maki

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej