1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez jajek
  4. Brownie bez jajek

Brownie bez jajek

Brownie bez jajek pokrojone na kostki na papierze do pieczenia.
Brownie bez jajek pokrojone na kostki na papierze do pieczenia.
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Jeśli kochacie intensywnie czekoladowe smaki - to ciasto UZALEŻNIA🍫🍫🍫 Brownie w wersji bez jajek, a jeśli użyjecie proszku do pieczenia bez glutenu, również bezglutenowe. Mąki użyte w przepisie to połączenie mąki migdałowej, gryczanej, ryżowej i skrobi kukurydzianej.

Przygotowując brownie trzeba pamiętać, że to ciasto swoją teksturą nieco przypomina zakalec - i właśnie takie ma być: gliniaste, lekko ciągnące, z charakterystyczną skorupką na wierzchu. Idealnej konsystencji nabiera po całkowitym ostudzeniu, chociaż... kto by czekał, kiedy lekko ciepłe smakuje jak najlepszy deser czekoladowy 😍

Zapraszam po przepis na wegańskie brownie bez jajek👋

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Brownie bez jajek:

  • Krok 1

    Kwadratową formę o wymiarach 20x20cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Forma prostokątna wyłożona papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    Czekoladę oraz masło roślinne przełóż do miski. Podgrzewaj w mikrofalówce na małej mocy, do momentu rozpuszczenia.

    W misce czekoladowe kaletki z masłem roślinnym. Obok na blacie opakowanie czekolady callebaut 811.
  • Może się przydać

    Czekolada ciemna 811 Callebaut o zawartości kakao 54,5% jest najczęściej wybierana przez cukierników i szefów kuchni na całym świecie. Intensywnie kakaowy smak idealnie komponuje się ze słodką nutą czerwonych owoców i przyjemną dla języka goryczką. Czekolada ma postać wygodnych w użyciu kaletek, dzięki czemu jest łatwa w odważaniu i równomiernie się roztapia.

    Może się przydać
  • Krok 3

    Do rozpuszczonej czekolady z masłem roślinym, dodaj olej i wymieszaj.

    W misce rozpuszczona czekolada z masłem. Obok olej rzepakowy.
  • Krok 4

    Napój migdałowy przełóż do garnka. Dodaj pastę z wanilii oraz cukier trzcinowy i podgrzej do momentu rozpuszczenia cukru.

    W garnku napój migdałowy. Obok cukier trzcinowy w misce i opakowanie pasty z wanilii Taylor&Colledge.
  • Krok 5

    Następnie dodaj babkę płesznik i zblenduj.

    W garnku rozpuszczony cukier z pastą waniliową i napojem migdałowym. Obok w miseczce babka płesznik i blender ręczny marki Bosch.
  • Krok 6

    Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem roślinnym i ponownie zblenduj.

    Masa czekoladowa na roślinne brownie.
  • Krok 7

    Osobno wymieszaj suche składniki: sól, proszek do pieczenia, mąkę migdałową, mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą i mąkę gryczaną.

    W miseczkach suche składniki potrzebne do przygotowania brownie bez mleka.
  • Krok 8

    Wymieszane suche składniki, dodaj do masy czekoladowej. Dokładnie wymieszaj.

    W misce wymieszane suche składniki. Obok w garnku masa czekoladowa.
  • Krok 9

    Masę na brownie bez jajek przełóż do przygotowanej wcześniej formy i wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika. Piecz przez około 25 minut.

    Masa na brownie bez mleka, przełożona do formy.
  • Krok 10

    Upieczone brownie zostaw do przestudzenia, a następnie przełóż je do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzone, po kilku godzinach w lodówce.🍫

    Upieczone brownie bez mleka w kwadratowej formie retro.
  • Może się przydać

    Forma idealna dla miłośników brownie, w modnym różowym kolorze, który doda uroku Twoim wypiekom. 🎀

    Może się przydać

*Brownie bardzo dobrze nadaje się do mrożenia!

Pokrój ciasto na kawałki, włóż do pojemnika, wstaw do zamrażarki i ciesz się czekoladową przyjemnością, kiedy tylko masz ochotę🤎

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-jajek/brownie-bez-jajek

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej