Brownie bez jajek
Jeśli kochacie intensywnie czekoladowe smaki - to ciasto UZALEŻNIA🍫🍫🍫 Brownie w wersji bez jajek, a jeśli użyjecie proszku do pieczenia bez glutenu, również bezglutenowe. Mąki użyte w przepisie to połączenie mąki migdałowej, gryczanej, ryżowej i skrobi kukurydzianej.
Przygotowując brownie trzeba pamiętać, że to ciasto swoją teksturą nieco przypomina zakalec - i właśnie takie ma być: gliniaste, lekko ciągnące, z charakterystyczną skorupką na wierzchu. Idealnej konsystencji nabiera po całkowitym ostudzeniu, chociaż... kto by czekał, kiedy lekko ciepłe smakuje jak najlepszy deser czekoladowy 😍
Zapraszam po przepis na wegańskie brownie bez jajek👋
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Brownie bez jajek:
-
Krok 1
Kwadratową formę o wymiarach 20x20cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Czekoladę oraz masło roślinne przełóż do miski. Podgrzewaj w mikrofalówce na małej mocy, do momentu rozpuszczenia.
-
Może się przydać
Czekolada ciemna 811 Callebaut o zawartości kakao 54,5% jest najczęściej wybierana przez cukierników i szefów kuchni na całym świecie. Intensywnie kakaowy smak idealnie komponuje się ze słodką nutą czerwonych owoców i przyjemną dla języka goryczką. Czekolada ma postać wygodnych w użyciu kaletek, dzięki czemu jest łatwa w odważaniu i równomiernie się roztapia.
-
Krok 3
Do rozpuszczonej czekolady z masłem roślinym, dodaj olej i wymieszaj.
-
Krok 4
Napój migdałowy przełóż do garnka. Dodaj pastę z wanilii oraz cukier trzcinowy i podgrzej do momentu rozpuszczenia cukru.
-
Krok 5
Następnie dodaj babkę płesznik i zblenduj.
-
Krok 6
Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem roślinnym i ponownie zblenduj.
-
Krok 7
Osobno wymieszaj suche składniki: sól, proszek do pieczenia, mąkę migdałową, mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą i mąkę gryczaną.
-
Krok 8
Wymieszane suche składniki, dodaj do masy czekoladowej. Dokładnie wymieszaj.
-
Krok 9
Masę na brownie bez jajek przełóż do przygotowanej wcześniej formy i wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika. Piecz przez około 25 minut.
-
Krok 10
Upieczone brownie zostaw do przestudzenia, a następnie przełóż je do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzone, po kilku godzinach w lodówce.🍫
-
Może się przydać
Forma idealna dla miłośników brownie, w modnym różowym kolorze, który doda uroku Twoim wypiekom. 🎀
*Brownie bardzo dobrze nadaje się do mrożenia!
Pokrój ciasto na kawałki, włóż do pojemnika, wstaw do zamrażarki i ciesz się czekoladową przyjemnością, kiedy tylko masz ochotę🤎
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-jajek/brownie-bez-jajek |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze