Wegańskie ciasto drożdżowe z truskawkami
Nieskromnie przyznam, że 🌿wegańska wersja ciasta drożdżowego z truskawkami 🍓🍓🍓w smaku niebezpiecznie bliska jest tej tradycyjnej, na jajkach i maśle. Puszysta i pięknie wyrośnięta, zniknęła prawie cała chwilę po upieczeniu i podbiła serca nawet tych, którzy na roślinne wypieki patrzą z lekką dozą nieśmiałości czy niedowierzania.
Wegańskie ciasto drożdżowe z truskawkami przygotujcie na bazie suszonych drożdży - w przeciwieństwie do klasycznych drożdży nie wymagają sporządzania rozczynu, a mniej czasu w kuchni to więcej czasu na rozkoszowanie się tą pyszną drożdżówką 😍
Jeśli jesteście #teamvegan albo szukacie roślinnych alternatyw dla słodkich wypieków, wypróbujcie przepis na wegańskie ciasto drożdżowe z truskawkami - uprzedzam, że może być to najczęściej powtarzane przez Was ciasto w te wakacje 🏖️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Wegańskie ciasto drożdżowe:
-
Krok 1
W robocie kuchennym zamocuj końcówkę do ciasta drożdżowego. Przesyp mąkę pszenną do misy. Wymieszaj z drożdżami, drobnym cukrem, szczyptą soli i kurkumą.
-
Krok 2
Do wymieszanych suchych składników dodawaj stopniowo ciepły napój sojowy oraz pastę z wanilii.
-
Krok 3
Na koniec wlewaj stopniowo olej i dokładnie zagnieć ciasto. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
-
Krok 4
Formę prostokątną o wymiarach 33x29 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Marta poleca
Wysokiej jakości forma metalowa, która doskonale się sprawdzi do wypieków ciast, ale też do potraw na słono!
Wegańska kruszonka:
-
Krok 5
Mąkę pszenną wymieszaj z cukrem. Dodaj posiekaną zimną margarynę i zagnieć na kruszonkę.
-
Krok 6
Tak przygotowaną kruszonkę przełóż do lodówki do schłodzenia.
Wegańskie ciasto drożdżowe:
-
Krok 7
Wyrośnięte ciasto drożdżowe zagnieć ponownie.
-
Krok 8
Przełóż je do przygotowanej formy.
-
Krok 9
Delikatnie wyrównaj rękoma (możesz zwilżyć ręcę zimną wodą).
-
Krok 10
Ułóż pokrojone truskawki.
-
Krok 11
Posyp schłodzoną kruszonką. Odstaw do ponownego wyrastania na około pół godziny. Piekarnik nagrzej do 180°C.
-
Krok 12
Piecz ciasto przez około 45 minut, do suchego patyczka.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/weganskie-ciasto-drozdzowe-z-truskawkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze