1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Wegańskie ciasto drożdżowe z truskawkami

Wegańskie ciasto drożdżowe z truskawkami

wegańskie ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką na białym talerzyku- Przepis
wegańskie ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką na białym talerzyku- Przepis
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Nieskromnie przyznam, że 🌿wegańska wersja ciasta drożdżowego z truskawkami 🍓🍓🍓w smaku niebezpiecznie bliska jest tej tradycyjnej, na jajkach i maśle. Puszysta i pięknie wyrośnięta, zniknęła prawie cała chwilę po upieczeniu i podbiła serca nawet tych, którzy na roślinne wypieki patrzą z lekką dozą nieśmiałości czy niedowierzania.

Wegańskie ciasto drożdżowe z truskawkami przygotujcie na bazie suszonych drożdży - w przeciwieństwie do klasycznych drożdży nie wymagają sporządzania rozczynu, a mniej czasu w kuchni to więcej czasu na rozkoszowanie się tą pyszną drożdżówką 😍

Jeśli jesteście #teamvegan albo szukacie roślinnych alternatyw dla słodkich wypieków, wypróbujcie przepis na wegańskie ciasto drożdżowe z truskawkami - uprzedzam, że może być to najczęściej powtarzane przez Was ciasto w te wakacje 🏖️

 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Wegańskie ciasto drożdżowe:

  • Krok 1

    W robocie kuchennym zamocuj końcówkę do ciasta drożdżowego. Przesyp mąkę pszenną do misy. Wymieszaj z drożdżami, drobnym cukrem, szczyptą soli i kurkumą.

    Mąka w robocie kuchennym. Obok cukier, drożdże suszone Dr. Oetkera, szczypta soli i kurkuma.
  • Krok 2

    Do wymieszanych suchych składników dodawaj stopniowo ciepły napój sojowy oraz pastę z wanilii.

    W misie wymieszane suche składniki. Obok napój sojowy i ekstrakt z wanilii Taylor.
  • Krok 3

    Na koniec wlewaj stopniowo olej i dokładnie zagnieć ciasto. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

    Wyrabianie ciasta drożdżowego. Obok w szklance olej rzepakowy.
  • Krok 4

    Formę prostokątną o wymiarach 33x29 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Forma prostokątna firmy Wilton wyłożona papierem do pieczenia.
  • Marta poleca

    Wysokiej jakości forma metalowa, która doskonale się sprawdzi do wypieków ciast, ale też do potraw na słono!

    Marta poleca

Wegańska kruszonka:

  • Krok 5

    Mąkę pszenną wymieszaj z cukrem. Dodaj posiekaną zimną margarynę i zagnieć na kruszonkę.

    W misie mąka pszenna, oraz cukier z miseczce. Obok pokrojone w kostkę i schłodzone masło.
  • Krok 6

    Tak przygotowaną kruszonkę przełóż do lodówki do schłodzenia.

    Wegańska kruszonka w misce.

Wegańskie ciasto drożdżowe:

  • Krok 7

    Wyrośnięte ciasto drożdżowe zagnieć ponownie.

    Wyrośnięte ciasto drożdżowe w misie.
  • Krok 8

    Przełóż je do przygotowanej formy.

    Ponownie zagniecione ciasto drożdżowe w misie. Obok
  • Krok 9

    Delikatnie wyrównaj rękoma (możesz zwilżyć ręcę zimną wodą).

    Ciasto drożdżowe w prostokątnej formie Wilton.
  • Krok 10

    Ułóż pokrojone truskawki.

    Wegańskie ciasto drożdżowe z ułożonymi truskawkami.
  • Krok 11

    Posyp schłodzoną kruszonką. Odstaw do ponownego wyrastania na około pół godziny. Piekarnik nagrzej do 180°C.

    Wegańskie ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką przed pieczeniem.
  • Krok 12

    Piecz ciasto przez około 45 minut, do suchego patyczka.

    Wegańskie ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką po upieczeniu.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/weganskie-ciasto-drozdzowe-z-truskawkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej