1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Wega艅skie
  4. Faworki wega艅skie

Faworki wega艅skie

sma偶one faworki wega艅skie opr贸szone cukrem pudrem na paterze - Wszystkiego S艂odkiego
sma偶one faworki wega艅skie opr贸szone cukrem pudrem na paterze - Wszystkiego S艂odkiego
Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Kolejna propozycja na T艂usty Czwartek w ro艣linnym wydaniu馃崈, i kolejna, która jest s艂odkim strza艂em w 10 馃榿 Delikatne, chrupi膮ce i rozp艂ywaj膮 si臋 w ustach, czyli wega艅skie faworki maj膮 wszystko, co trzeba!

Ca艂y sekret w idealnych faworkach wega艅skich tkwi w odpowiednim wyrabianiu ciasta - tutaj zdecydowanie przydadz膮 si臋 godziny sp臋dzone na si艂owni. Rozwa艂kowane ciasto nale偶y uderza膰 wa艂kiem, sk艂ada膰 ponownie i powtarza膰 czynno艣膰 kilkana艣cie razy. W ten sposób napowietrzamy ciasto, a po sma偶eniu faworki maj膮 charakterystyczne b膮ble i s膮 niezwykle chrupkie. 

Faworki wega艅skie, posypane tradycyjnie cukrem pudrem, to must have na zbli偶aj膮cy si臋 T艂usty Czwartek 馃嵃馃崺馃馃崿馃崼

 

Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z mark膮 Dr. Oetker.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Faworki wega艅skie:

  • Krok 1

    Przesiej m膮k臋. Dodaj do niej sól oraz cukier z wanilli膮 i dok艂adnie wymieszaj. Nast臋pnie dodaj ro艣linn膮 艣mietan臋, olej oraz spirytus i dobrze zagnie膰.

    W du偶ej misie m膮ka. Obok w miseczce wega艅ska 艣mietana i olej. Na 艂y偶eczce s贸l i w kieliszku spirytus. Na blacie opakowanie cukru wanilinowego Dr. Oetkera.
  • Krok 2

    Na sam koniec dolewaj wod臋 i zagniataj do wyrobienia g艂adkiego i elastycznego ciasta.

    Ciasto na faworki w misce. Obok szklanka z wod膮.
  • Krok 3

    Ciasto na przemian uderzaj wa艂kiem i sk艂adaj. Tak kilkana艣cie razy. Dzi臋ki temu ciasto b臋dzie dobrze napowietrzone i powstan膮 w nim charakterystyczne dla faworków - b膮ble.

    Przygotowane ciasto na faworki wega艅skie. Obok drewniany wa艂ek do pieczenia.
  • Krok 4

    Zagniecione ciasto odstaw na oko艂o 30 minut do lodówki.

    Zagniecione ciasto na faworki wega艅skie.
  • Krok 5

    Nast臋pnie wa艂kuj ma艂e porcje ciasta. Potnij je na paski i 艣rodek ka偶dego - natnij Nast臋pnie ka偶dy pasek prze艂ó偶 jednym ko艅cem przez naci臋ty otwór.

    Uwa偶aj, 偶eby w czasie wa艂kowania, pozosta艂e ciasto nie obsycha艂o. Najlepiej trzymaj je przykryte pod bawe艂nian膮 艣ciereczk膮.

    Rozwa艂kowane i naci臋te ciasto na faworki wega艅skie.
  • Krok 6

    W tym czasie rozgrzej olej w garnku lub patelni z szerokim dnem do 175°C.

    Surowe faworki wega艅skie.
  • Krok 7

    Wrzucaj ma艂e porcje faworków na rozgrzany olej i sma偶 przez kilka minut z obu stron. Do uzyskania z艂otego koloru. Usma偶one faworki przek艂adaj na talerz z r臋cznikiem papierowym, który wch艂onie nadmiar t艂uszczu. Przed podaniem obsyp faworki cukrem pudrem.

    Usma偶one faworki na talerzyku.
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Puszka w pastelowych kolorach, idealna do przechowywania ciasteczek.

    Mo偶e si臋 przyda膰
  • Krok 8

    Zobacz nasze wideo 馃摴

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/faworki-weganskie

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej