P膮czki bez jajek
Kolejne, coroczne poszukiwania idealnego wega艅skiego p膮czka zako艅czy艂y si臋 u mnie fiaskiem - 偶aden niestety nie przypomina艂 klasycznego, t艂ustoczwartkowego przysmaku w takim stopniu, jak to sobie wymarzy艂am. 呕eby oszcz臋dzi膰 Wam czasu (i frustracji!) i przygotowa膰 si臋 na ulubiony dzie艅 w roku wszystkich 艂asuchów, zostawiam swój przepis na p膮czki bez jajek, w wersji ro艣linnej 馃崈
Ciasto jest prze-py-szne! Mi臋ciutkie, puszyste, po prostu P膭CZKOWE 馃槏 P膮czki bez jajek z tego przepisu s膮 sma偶one, a nast臋pnie nadziewane konfitur膮. Ja wybra艂am klasyczn膮 ró偶an膮 wersj臋馃尮, ale z powodzeniem zast膮picie j膮 swoim ulubionym nadzieniem 馃崺馃崺馃崺
Je艣li przed Wami wega艅ski T艂usty Czwartek, to tylko z p膮czkami bez jajek z tego przepisu!馃挭馃徎
Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
P膮czki bez jajek:
-
Krok 1
M膮k臋 pszenn膮 wymieszaj z dro偶d偶ami i cukrem.
-
Krok 2
Podgrzej napój sojowy i olej. Najpierw dodaj napój sojowy, a na ko艅cu olej. Ca艂y czas zagniataj膮c ciasto.
-
Krok 3
Nast臋pnie dodaj jeszcze spirytus i ekstrakt waniliowy. Zagnie膰 ciasto to po艂膮czenia sk艂adników.
-
Krok 4
Mis臋 z zagniecionym ciastem przykryj bawe艂nian膮 艣ciereczk膮 i odstaw w ciep艂e miejsce na oko艂o godzin臋.
-
Krok 5
Nast臋pnie wyro艣ni臋te ciast ponownie zagnie膰. Rozwa艂kuj ciasto na grubo艣膰 oko艂o 2 cm i za pomoc膮 szklanki wycinaj kó艂ka.
-
Krok 6
Pozostaw je pod przykryciem na oko艂o 30 minut do ponownego wyrastania.
-
Krok 7
Do garnka wlej rozgrzany do 175°C olej. Wk艂adaj partiami kr膮偶ki ciasta do t艂uszczu.. Sma偶 do uzyskania jasnobr膮zowego koloru. Uwa偶aj, aby t艂uszcz nie rozgrza艂 si臋 za bardzo - wówczas p膮czki na zewn膮trz b臋d膮 mocno spieczone, a w 艣rodku surowe. Usma偶one p膮czki uk艂adaj na r臋czniku papierowym.
-
Krok 8
Kiedy p膮czki nieco ostygn膮, ka偶dy z nich nadziewaj konfitur膮 – mo偶esz to zrobi膰 przy pomocy r臋kawa cukierniczego i ostro zako艅czonej tylki przeznaczonej do nadziewania.
-
Mo偶e si臋 przyda膰
Wysokiej jako艣ci tylka bismarck do nadziewania Wilton. 艢wietna do nadziewania p膮czk贸w marmolad膮 lub d偶emem. Idealnie si臋 r贸wnie偶 sprawdzi do nadziewania babeczek, ptysi lub eklerk贸w za pomoc膮 krem贸w lub marmolady i czekolady. Pasuje do ka偶dego r臋kawa cukierniczego marki Wilton.
Dekorowanie:
-
Krok 9
Cukier puder rozetrzyj z odrobin膮 soku z cytryny i wrz膮tku. Posmaruj nim p膮czki. Wierzch mo偶esz posypa膰 np. pokruszonymi liofilizowanymi owocami lub kandyzowan膮 skórk膮 z pomara艅czy.
-
Krok 10
Zobacz nasze wideo馃摴
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-jajek/paczki-bez-jajek |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze