Trufle mumie z białą czekoladą
🎃 👻 Na Halloween zachecam Was do wypróbowania mojego przepisu na trufle mumie z białą czekoladą. Choć przypominają zastęp upiornych bohaterów horrorów, są niebiańsko pyszne. Biała czekolada i masło orzechowe robią robotę. Smacznego! ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przepis na trufle mumie:
-
Krok 1
Białą czekoladę pokrój i przełóż do garnka. Dodaj olej kokosowy i rozpuść na małym ogniu.
-
Krok 2
Do masy dodaj masło orzechowe, dużą szczyptę soli i cukier z wanilią. Dokładnie wymieszaj.
-
Krok 3
Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc).
-
Krok 4
Ze schłodzonej masy uformuj kulki i odstaw je z powrotem do lodówki.
Dekorowanie:
-
Krok 5
Schłodzone pralinki obtaczaj w rozpuszczonej białej czekoladzie i odkładaj na kratkę.
-
Może się przydać
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega także przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!
-
Krok 6
Pozostałą czekoladą polewaj trufle szybkimi ruchami, tworząc nierówne białe paski.
-
Krok 7
Za pomocą czarnego pisaka utwórz oczy. Pozostaw pralinki w lodówce do stężenia czekolady.
Porada:
⭐ Jeśli Twoje masło orzechowe jest płynne i/lub ma dużą zawarość tłuszczu, to warto zmniejszyć jego ilość lub zwiększyć ilość czekolady. Dzięki temu trufle łatwiej będą się formowały i unikniesz ich roztapania się w trakcie obtaczania w czekoladzie.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/trufle-mumie-z-biala-czekolada |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze